2 In Clean Eating

10 livsmedel som du inte ska förvara i kylen

Gör du som jag och gärna förvarar många livsmedel i kylen i tron om att de kommer att hålla sig fräscha lite längre? Och en del livsmedel ska absolut förvaras i kylen. Men långt ifrån alla. Kanske har du flera i din kyl som du borde ta ut? I detta inlägg ger jag exempel på 10 livsmedel som inte hör hemma i kylen.

10-livsmedel-att-inte-forvara-i-kylen

Vad händer i kylen?

Livsmedlen nedan ska inte förvaras i kylen. Det gör bland annat att smaken förändras. Det kan faktiskt också göra att de möglar snabbare än utanför kylen. Alla livsmedel mår helt enkelt inte bra av kylan. 

10 livsmedel som inte hör hemma i kylen

 • Tomater hör inte hemma i kylen. Kylan för att de förlorar sin smak och kan även bli mjöliga i konsistensen. Ha hellre dina tomater på ett fat eller i en korg på köksbänken.
 • Avokado kan förvaras i kyl om du köper den mogen men inte vill använda den direkt. Men om du vill att din avokado ska mogna så ska du inte ha dem i kylen. Kylan gör att mognadsprocessen avstannar.

tomater

 • Potatis ska förvaras svalt men inte kallt och inte i kylskåp. Den kalla temperaturen förvandlar stärkelsen till socker. Ha hellre din potatis i en papperspåse på en sval och mörk plats. I en papperspåse får potatisen luft vilket bromsar förmultningsprocessen.
 • Vitlök ska inte förvaras i kylskåp av samma anledning som potatis. Förvara svalt och mörkt men inte i kylen. I kylen kan vitlöken börja växa och gro och då möglar den snabbare.

vitlok

 • Lök skadas lätt av fukt om den förvaras i kylskåp och blir mjuka och till slut mögliga. Förvara även dina lökar mörkt, torrt och svalt. Men ett tips är att inte ha lök och potatis tillsammans eftersom det kan påskynda förmultningsprocessen.
 • Olivolja ska inte stå i kylskåpet. Om du har din flaska med olja i kylen så kondenserar olivoljan och blir en hård massa som kan liknas vid smör. Ha dina oljor svalt och mörkt.
 • Kaffe tappar sin smak i kylskåpet och kan även ta upp andra dofter från andra livsmedel. Förvara mörkt och svalt.
 • Färska örter och kryddor tappar smak snabbt i kylen. Har du dem framme i köksfönstret eller bänken så håller de smaken bättre plus att du kan njuta av att se dem och känna doften av dem. 

orter

 • Honung kan förvaras i kyl men det är absolut inget måste. Många tror att om honungburken är öppnad så måste den förvaras i kylen men så är alltså inte fallet. Se bara till att burken är ordentligt stånd så håller honungen sig i nästintill evighet på grund av sockerinnehållet. Honung i kylen har även en tendens att kristalliseras. 
 • Citrusfrukter bör förvaras i rumstemperatur. Kylan kan skada deras kvalitet. Ligger citrusfrukterna tillsammans, istället för någon enstaka frukt själv, så tar det även längre tid för dem att mögla.

Visst hade det varit perfekt med ett gammalt hederligt rejält skafferi?

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  16 september, 2016 at 08:44

  Vad ska man välja om valen är kylen och på köksbordet? Har inget mörkt och svalt skåp…. speciellt inte ett som inte redan är överfullt =(

  • Reply
   admin
   16 september, 2016 at 08:46

   Jag brukar lägga på köksbänken men se till att sakerna inte badar i direkt solljus. Jag försöker även att inte köpa hem alltför mycket så att det ”ruttnar ifrån mig”. Köper dvs inte kilovis med tomater utan köper några stycken och har dem framme som typ en fruktskål. Men inte i direkt solljus bara :)

  Leave a Reply