10) Lunch & middag/ Smaksättningar & kryddor – clean eating

Citrusmarinerad kyckling – gott till sommarsalladen

Sommartider = sallads- och frukttider. Är det samma för dig som för mig? Nu när det är varmt så älskar jag lite lättare och fräschare mat. Dels är jag inte sugen på “tung” mat och dels vill jag inte stå alldeles för länge i köket. Känner du som jag?

Mitt recept på citrusmarinerad kyckling är därför perfekt nu på sommaren. Den här kycklingen är fräsch och lite syrlig samtidigt som den är lite söt. Antingen grillar du kycklingen eller så steker du den lite snabbt i pannan för yta och låter sedan gå klart i ugnen. Låt gärna kycklingen få marinera över natten för ännu mer smak.

citrusmarinerad kyckling clean eating

Maxa smakerna vid marinering

När du lagar mat med rena råvaror så är det inte fel med en liten extra smak-boost ibland. Färdig-köpta marinader innehåller socker, smakförstärkare och andra tillsatser som ger den där extra smaken. Om du ätit rent länge så har säkert dina smaklökar hunnit anpassa sig men jag känner att ex extra boost ändå inte är fel.

Att ha i rejält med smaker är en bra grund. Och även att låta marinera länge, gärna över natten. Men det är ju inte alltid som vi har den där tiden eller så är vi ute i sista stund. Då brukar jag använda min snabb-marinerade från Tomorrow’s Kitchen. Det är en bunke med lock som genom vaccum snabbar på marineringsprocessen. Ger god smak åt fisk, kyckling, grönsaker, eller vad du vill marinera, på bara några minuter. Den här vaccum-processen gör även köttet mörare.

Ett perfekt köksredskap inför sommarens grillkvällar efter dagar av strandhäng. Du hittar snabb-marineraren till bra pris hos Kökets Favoriter.

 

Citrusmarinerad kyckling

Lagom till 4 portioner

Du behöver:

  • 4 kycklingfiléer (välj alltid svenskt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • Saft och skal från 1 apelsin
  • 1 msk dijon
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Ev 1-2 msk honung

Gör så här:

  1. Blanda allt till marinaden i en påse, bunke eller i din snabb-marinerade.
  2. Lägg i kycklingen och se till att den täcks helt med marinad runt om.
  3. Låt gärna marinera över natten om du inte använder en snabb-marinerare.
  4. Servera med en god sallad. Svarva gärna lite grönsaker till härliga nudlar. Läs mer här om hur du gör.

citrusmarinerad kyckling

Recept-tips som är goda i sommarvärmen

Hoppas du gillar receptet och de andra tipsen! Lämna gärna en kommentar om du testar receptet och/eller har önskemål om framtida recept.

clean eating by annika

Annat som kan intressera

1 kommentar

  • Reply
    Alexandra Möller
    17 maj, 2018 at 19:09

    Superbra film!!!!

  • Lämna ett svar