10) Lunch & middag/ Vardagsmat

Mejerifri köttfärsås med mycket grönsaker

Köttfärsås är väl en av de mest klassiska vardagsrätterna, eller vad säger du? Troligen finns det lika många recept som det finns kockar. Själv tycker jag att det är kul att variera smakerna lite så där lagom från gång till gång. Dessutom tycker jag att det är ett sjukt smidigt sätt att öka på grönsakerna i maten. Du kan mer eller mindre slänga i hur många och vilka grönsaker som helst. 

Jag undviker att använda köpt fond eller buljong på grund av alla tillsatser och då är grönsaker viktigt för smaken. Att använda en smakrik tomat- och/eller chilisås gör också mycket för smaken. 

>> LÄS MER:  SE UPP FÖR TILLSATSER I KRYDDOR

>> LÄS MER:  GRÖNSAKSSVARV – GÖR PASTA AV DINA GRÖNSAKER

Jag brukar variera att ha ”pasta” gjord på kålrot eller zucchini till. Riktigt gott! Vill du lära dig att göra pasta på grönsaker så berättar jag mer i inlägget länkat ovan. 

Grönsaksnudlar

MEJERIFRI KÖTTFÄRSSÅS MED MYCKET GRÖNSAKER

Till ca 4 portioner så behöver du:

 • 400-500 gr nötfärs (alltid svensk, helst ekologisk)
 • 1 stor gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • Grönsaker efter tycke och smak (t. ex. morötter, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri)
 • ca 800 gr tomatsås eller krossade tomater
 • färska örter som persilja och oregano
 • 1-2 tsk ekologiskt örtsalt
 • grovmalen svartpeppar
 • kokosolja eller ghee till pannan

Gör så här:

 1. Hacka lök och pressa vitlök. Stek i pannan i några minuter tills lite glansig.
 2. Ha i köttfärsen och bryn den tillsammans med lök.
 3. Ha i tomatsås tillsammans med grönsaker och örter.
 4. Smaka av med örtsalt och peppar.

Köttfärssås med mycket grönsaker

KÖTTFÄRSSÅS I CROCKPOT

För att höja smakerna på riktigt så kan jag rekommendera att göra köttfärsås i en slow cooker eller crock pot. Det är en gryta som sköter matlagningen åt dig. En riktigt bra manick som du kan använda till att från grytor till att göra egen buljong i. Största fördelen enligt mig är att den förenklar att laga bra mat på vardagarna då tiden är knapp. Den fixar maten medan du är på jobbet eller gör annat.

köttfärssås i chock pot

I dagens film på YouTube så visar jag hur enkelt det är. Förbered den bara och dra igång din crock pot på morgonen och du har varm mat som väntar på dig när du kommer hem från jobbet. Länk till filmen här nedanför. Du kan även spana in filmen där jag för spagetti av zucchini, så kallade zoodles.

BRETT UTBUD AV CROCK POT HOS KÖKETS FAVORITER

Jag har köpt min Crock Pot hos Kökets Favoriter och de har ett brett utbud av crock pots eller slow cookers, i fler olika storlekar, utförande och prisklasser. Den modell som jag använder heter Crock Pot slow cooker 4,7 L med timer. Jag har använt den 7-8 gånger hittills och är riktigt nöjd. Jag läste på en del innan jag bestämde mig för att vara säker på att jag hittade rätt modell för mig.  Här nedanför är fem saker att tänka på innan du bestämmer dig för vilken modell som passar just dig.

ATT FUNDERA KRING:

 1. Storlek. Hur stor behöver den vara? 4,7 liter som jag valde, är en lagom crock pot för att laga ca 5 portioner. Det passar vår familj bra då vi gärna vill ha mat över till matlådor för dagen därpå. Kanske behöver du en mindre, eller kanske en större. 
 2. Timer. Vill du kunna ställa in när crock poten ska starta eller funkar det om du är hemma och manuellt startar den? Jag kände att jag vill att den ska kunna dra igång på dagen utan att jag nödvändigtvis är hemma så att vi kan komma hem till en varm och god gryta även de dagar då vi är på språng. Därför var timer viktigt för mig.
 3. Automatisk underhållsvärme. Jag kände att det var viktigt att grytan höll maten varm även om vi inte var hemma då den var klar. Det vill säga, om grytan är klar vid fyratiden så vill jag att den håller maten varm till runt fem när vi brukar vara hemma. Därför valde jag en modell som automatiskt håller maten varm tills det är dags att servera.
 4. Ställbar värme.  Vissa modeller har olika värmenivåer som går att ställa in, andra inte. Även det var en viktig sak för mig.
 5. Avtagbar gryta. Jag ville ha en modell där det gick att lyfta ur en gryta så att jag inte behövde ställa fram hela apparaten på bordet när det är dags att äta. Min modell har en innergryta i svart porslin som jag tycker är riktigt snygg.

Kökets Favoriter har som sagt ett brett utbud och till riktigt förmånliga priser. Fundera kring dina behov innan du bestämmer dig för modell.

Vad brukar du ha i din köttfärsås? Vad brukar du basera den på? Dela gärna med dig i kommentarerna.

Annika

 

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar