Mellanmål

Proteinbröd med morot – glutenfritt & slow carb

God morgon vänner! 

Redan fredag! Galet vad fort tiden går. Jag och barnen har firat sportlov hela veckan och är nu redan inne på sista lov-dagen. Vi har haft en supermysig vecka och passat på att umgås med vänner som vi annars inte hinner se så ofta. Mys! Idag ska vi ta bussen in till stan för att äta gott och gå på bio och se den nya filmen Vaniana. Ska bli supermysig! Vi åker in med en vän till mig och hennes son och ser verkligen fram emot dagen.

Styrketräning – mer protein

Jag har den senaste tiden trappat upp träningen ganska rejäl och även bytt fokus. Från fokus på svett och kondition till fokus på svett och styrka. Jag har skojat med mina vänner om att min 35-års-kris är officiell (fyller 35 om en månad) men nån kris är det egentligen inte. Bara en önskan om att bli starkare. Jag vill helt enkelt se till att min kropp orkar med livet med allt vad det innebär. Sen är det ju jäkligt snyggt med starka kvinnor också eller hur? ;)

Kost för ökad styrka

Jag har tagit hjälp av en pt som hjälper mig med träningen (grymma Caroline som jag verkligen kan rekommendera). Kosten är så klart clean eating med fokus på rena råvaror. Den ultimata kosten. Men jag har ökat på proteinintaget ganska så rejält just för att se till att kroppen har tillräckligt med material när musklerna ska repareras och återhämta sig efter träningen. Så högst troligen kommer det att bli en hel del protein-recept här på bloggen den närmsta tiden. Men ni verkar gilla mina proteinrecept då de alltid ger många läsare.

Fördelning av protein, kolhydrater och fett

Jag har även ökat på kolhydraterna lite från strikt lågkolhydratkost till en mer (tränings)liberalform. Allt är så klart fortfarande glutenfritt och jag väljer mina kolhydrater med omsorg och tajmar mitt intag så att det ska bli energi till mina träningspass. Jag var ute och sprang igår kväll och det var verkligen som om jag flög fram. Underbar känsla! Jag mår fantastiskt bra på en strikt lågkolhydratkost men efter drygt 3 år så har min kropp fortfarande inte helt lyckats ställa om till att orka träna optimalt på den kosten. Det är helt individuellt och många lyckas fantastisk bra utan mer kolhydrater medan andra inte gör det. Det är inget man kan göra något åt utan det handlar om  våra gener och förutsättningar. Dock tycker jag att man ska vara noga med att inte lägga sig på ett kolhydratsintag som är högre än vad som behövs för bränsle till träningen och som man kan kontrollera utan ökat sötsug och så vidare. Jag äter just nu ca 20 % kolhydrater, 40 % protein och 40 % fett. Jag räknar inte kalorier men har håller koll på maten. Min främsta energikälla (kolhydrater och fett är våra energikällor) är alltså fortfarande bra fetter vilket underhåller min fettförbränning som jag har tränat upp så att när glykogenet i musklerna är slut så kan kroppen ändå hyfsat lätt switscha över och ta fett som energi. Är ni intresserade av ämnet? Kost och träning? Skriver i så fall gärna mer om det framöver. Men tillbaka till det egentliga ämnet för inlägget – receptet på mitt proteinbröd.

Recept-inspiration

Jag har hämtat inspiration till receptet från min vän Sanna som jag lärt känna genom mitt samarbete med Add IceCream. Hennes sida Tasty Health är en guldgruva när det kommer till proteinrika recept. Jag kommer under nästa vecka att skriva ett ämne där jag berättar mer om proteinpulver, fördelar, nackdelar och ger tips på bra val

Proteinbröd med morot, 1 limpa med ca 15 skivor

Detta är inte ett low carb bröd. Det är snarare slow carb. Det vill säga att det innehåller långsamma kolhydrater som höjer blodsockret långsamt. Det är även rikt på protein som bromsar insulinhöjningen. Under receptet har jag angett näringsvärde per skiva så att du ska kunna se innehållet tydligt själv. Så klart är brödet glutenfritt.

 • 2 dl bovetemjöl
 • 2 dl havregryn som malts till mjöl använd mixer)
 • 1 dl  havregryn
 • 1 dl neutralt proteinpulver (kan bytas ut mot mer bovete och havremjöl)
 • 2 msk hela linfrö
 • 1 msk fiberhusk
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk salt
 • 1 msk olivolja
 • 1 normalstor riven morot
 • 1 dl valfri mjölk
 • 200 gr naturell kvarg
 • pumpfrö att strö på toppen

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ha sedan i de blöta ingredienserna. Blanda till en deg. Fördela i en brödform som du antingen smörjer eller klär med bakplåtspapper. Strö över lite frön. Grädda i ca 60 min tills genombakat. Använd provsticka. Låt svalna under en bakduk innan servering.

Näringsvärde per skiva:

84 kcal, 5 gr protein, 2 gr fett, 10 gr kolhydrater

Fler proteinrika recept

Här nedanför hittar du länkar till några andra recept på CEA som är rika på protein:

Jag hoppas att du får en bra dag och gillade dagens inlägg. Testa gärna brödet eller något av de andra recepten här ovanför.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

Annat som kan intressera

3 Kommentarer

 • Reply
  - Inredning & Guldkanter
  19 februari, 2017 at 10:17

  […] glutenfritt och med slow carb. Jag bakade detta igår efter ett recept som jag hittade hos denna tjej. Om man delar brödet i 15 skivor blir varje skiva […]

 • Reply
  Pia
  12 mars, 2017 at 17:30

  Väldigt gott blev brödet. Verkade ganska kompakt och mättande oxå :) får testa det som frukostbröd imorgon bitti.

  • Reply
   admin
   13 mars, 2017 at 16:09

   Kul! Hoppas det levde upp till förhoppningarna :)

  Lämna ett svar