Äta Clean

Vad är artegen föda?

Har du hört talas om begreppet artegen föda? Väldigt kort sammanfattat så kan man säga att artegen föda är den mat som våra kroppar är evolutionärt anpassade till att äta. Våra förfäder har fullt ut livnärt sig på jakt, fiske och samlande av rotfrukter, bär, frukt och nötter under två miljoner år och det är den kosten som vi är designade för att äta för att hålla oss friska och må bra.

IMG_2012[1]

Dessvärre så är det alltför få som äter artegen föda i dagens samhälle. Vissa av oss klarar det utan större problem och lider inte av övervikt, värk, magproblem eller annat som en felaktig kost kan orsaka. Medans vissa av oss pendlar upp och ner i vikt, känner oss trötta, har magar som strular och annat som lägger en dimma över vårt dagliga liv.

De välfärdssjukdomar som många av oss lider av idag så som diabetes, övervikt, hjärtkärlsjukdomar och så vidare, förekom mer eller mindre aldrig i samlar och jägarkulturer. Vi har drabbats av sjukdomarna allt mer allt eftersom vi från gått vår evolutionära föda.

Bitten Jonsson, addictionsspecialist, säger det så bra: Vi ger ju inte entrecote till hästar.

Vi vet att hästar inte är designade till att att äta kött och då är det självklart att vi inte ger det till dem. Men hur kommer det sig att vi själva ger oss själv och våra barn livsmedel (kan man ens kalla det för livsmedel, snarare kemiska hopkok) som till exempel olika läskedrycker och godis som innehåller färgämnen (till exempel E110 / E104 / azo-färgämne) som påverkar barnen och gör dem hyperaktiva och svåra koncentrationssvårigheter?

 

En naturligt artegen mat för oss människor skulle bestå av:

 • Protein i form av fisk, skaldjur, kött, fågel och ägg
 • Kolhydrater i form av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär
 • Fett i sin naturliga form från kött, ägg, nötter och till viss del naturligt feta mejeriprodukter

Det som blir över är främst raffinerade produkter, det vill säga produkter som du inte kan hitta i naturligt i omgivningen runt dig. Det finns inga träd med frukostflingor, inga buskar med läskburkar och inte heller några dammar med high-fructose-corn-syrup som vi gör godis och kakor på idag.

IMG_1777[1]

Men spannmål kanske du tänker? Det finns ju naturligt växande ute på fälten. Spannmål och mejerier är två grupper av föda som kom in i människans utveckling väldigt sent. Vi har sedan tiden som homo sapiens sapiens levt på den föda jag listande ovan. Mjöl och mjölk har egentligen först kommit in i våra liv de senaste århundradena och våra kroppar är inte optimalt utvecklade för att äta dem, i alla fall inte i större mängd.

Spannmål är en större bov i dramat än vad mejerier är. För att spannmålen vi odlar idag har modifierats kraftigt för att växa så snabbt som möjligt och ge största möjliga avkastning. Därför står dagens spannmål väldigt långt ifrån sina vilt växande förfäder.

Detta skulle jag säga är basen för vad våra kroppar mår bra av. Vår utgångspunkt. Därifrån måste vi alla sedan hitta vår egen väg som passar oss bäst.

Vissa klarar gluten och mejerier utan problem andra lider av svullna och gasiga magar. För en del av oss innebär det att vi kan äta en hög andel kolhydrater utan problem och för andra (som för mig) innebär det lite färre och väl utvalda kolhydratskällor.

hämta (27)

(Bild lånad från kostdoktorn)

Lyssna till din kropp och försök höra vad den försöker berätta för dig. Hur känner du dig efter maten, en timme senare, tre timmar senare? Trött? Pigg? Hungrig? Mätt?  Svullen? Sugen? Törstig? 

Det som troligen är den vanligaste konsekvensen av fel föda för din kropp är ju när byxorna sitter tightare och siffrorna på vågen pekar upp. Ingen kropp vill vara överviktig. Så är det bara. Det finns ingen biologisk vinning för kroppen i ett enormt lager av extra fett. Lyssna till din kropp, lär dig vad just din kropp mår bra av så kommer den att hitta tillbaka till sitt normaltillstånd med allt vad det innebär från normalvikt till lugn mage.

IMG_2088[1]

Nyhetsbrev

Annat som kan intressera

4 Kommentarer

 • Reply
  Tankar om paleo | Clean Eating By Annika
  18 augusti, 2015 at 13:16

  […] på mer? Läs då det här inlägget om artegen […]

 • Reply
  Mejerier – äta eller inte äta? | Clean Eating by Annika
  24 september, 2015 at 09:05

  […] har ju tidigare skrivit ett inlägg om så kallas artegen föda. Det betyder mat som vi människor under vår evolutionära utveckling har designats för att […]

 • Reply
  Lasse
  3 januari, 2016 at 10:27

  Även om våra kroppar ursprungligen är designade för artgen kost så kan de väl ha förändrats genom tiderna till att må bra av annan kost? Evolutionen har ju knappast avstannat även om den går långsamt. Man kan väl också konstatera att de som levde för längesedan ju inte blev så gamla och hur friska var de? Livet var så kort att kroppen kanske inte hann utveckla de sjukdomar vi har i dag.

  • Reply
   admin
   4 januari, 2016 at 19:34

   Grejen är den att vi har ätit en kost som uteslutande bestod av kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter osv i minst 95 % av tiden som vi människor har funnits på jorden. Spannmål (gluten) och (ko)mjölk (strösocker så sent som för några 100 år sen) kom in i våra liv väldigt sent och är evolutionärt sett fortfarande nya för oss. Sen är det en del av oss som kan äta dem utan symtom men de allra flesta mår avsevärt mycket bättre utan dem.

   Många tror att glutenintolerans eller magproblem är de enda tecknen på problem med magen men det finns långt fler symtom än så på känslighet mot gluten som eksem, värk, depression, orkeslöshet, ischias, ledvärk, osv.

   Vi är alla olika och klarar olika mycket av maten. Vill även tillägga att glutenkällor som t ex pasta och bröd är nästintill helt näringslösa i jämförelse med grönsaker, rotfrukter osv.

   Till din andra tanke – absolut lever vi längre idag. Men idag har vi inga naturliga faror som då. Historiskt sett dog man t ex djurattacker och att vi inte hade mediciner som idag. Helt andra orsaker än de kopplade till mat. Idag däremot är maten i stoppar i oss en stor anledning bakom de sjukdomar som tar livet av oss.

  Lämna ett svar