Äta Clean

Vad är Clean Eating?

Kort sagt kan man säga att Clean Eating betyder mer näring och mindre skräp i maten. En livsstil som innebär att du äter rena råvaror som är fulla av näring som din kropp behöver och med naturliga smaker. Mat fri från tillsater och kemikalier.

Det finns inte en speciell lista med mat som är clean för det handlar inte om några speciella livsmedel eller råvaror. Det är mer ett förhållningssätt och sätt att se på maten som vi stoppar i oss.

Clean Eating är en livsstil eller snarare en vision om en livsstil. En livsstil som man försöker eftersträva i så stor utsträckning som möjligt. I vårt samhälle idag så är det dock nästintill omöjligt att leva cleant 100 % av tiden. Se det som en vision, en strävan, något du försöker uppnå men om du inte gör det fullt ut så är det helt ok. Personligen försöker jag leva enligt 80-20 regeln. 80 % försöker jag äta så cleant som möjligt och då är det helt ok med 20 % där jag inte är lika ”strikt”.

Man kan också säga att Clean Eating betyder att man jagar näring i maten, snarare än kalorier. Näring för att bygga en frisk och hälsosam kropp.

Clean Eating var ett begrepp som först dök upp i USA och som sedan har spritt sig runt om i världen. Jag skulle säga att det finns lika många defitioner som det finns anhängare. Det vill säga, återigen så finns det ingen lista med vilken mat som är clean och vilken som inte är det.

Vad är då min definition av Clean Eating, dvs Clean Eating By Annika? Jag har kommit fram till mitt förhållningssätt genom att pröva mig fram och genom trial and error lärt mig vilken kost som min kropp mår som bäst av. Jag skulle sammanfatta min kostvision så här:

• Fri från gluten
• Fri från vitt raffinerat socker
• Försöka hålla nere mejerierna (här kämpar jag personligen, vet att jag borde dra ner för min mages skull men har svårt att släppa taget om ett antal mejeriprodukter)

Som du kommer att märka är många av mina recept relativt låga i kolhydrater. Det är för att jag personligen mår absolut bäst av en kost som är låg i kolhydrater och att det håller mitt blodsocker och insulinnivåer i schack.

För att spinna vidare på ämnet kolhydrater som ju är en het potatis nu för tiden så anser jag att man inte kan dra alla kolhydrater över samma bräde. Det går inte att jämföra kolhydrater rakt av och en nyansering behövs. Kolhydraterna från broccoli eller havregryn går inte att likställa med kolhydraterna från sockriga frukostflingor eller i chokladkakan. Det är inte kolhydraterna i sig som är problemet, anser jag, utan att vi idag överkonsumerar processade kolhydratskällor.

Med processade menar jag de som varit i en fabrik och sedan hamnat i en påse eller kartong. Grönsaker, rotfrukter, frukt och även spannmål (havre som är naturligt glutenfritt är att föredra) i måttliga mänger är inget problem för en frisk normalvikig person.

Men en kost låg på kolhydrater är att föredra om man lider av problem som övervikt, hälsa, ledvärk med mera. Var man bör ligga på kolhydratsskalan beror alltså på vem man är och vilka eventuella hälsoproblem man lider av. Friska normalviktiga vuxna och barn behöver inte undvika rena kolhydratskällor i lagom mängd medans de med problem som diabetes, insulinkänslighet, hormonrubbningar, övervikt, ledvärk med mera gör klokt i att dra ner på sin kolhydrater och främst hålla sig till grönsaker som växer ovan jord.

Så, där är den – mitt försök till en hyffsat kortfattat och klar bild över vad clean eating är enligt mig. Om det är något du undrar över eller vill veta mer om så lämna gärna en kommentar i bloggen eller släng iväg ett mail till

cleaneatingbyannika@gmail.com
Utöver denna blogg så hittar du mig även här:

 • Bloggare för tidningen Matkärlek (länk)
 • Instagram: @cleaneatingbyannika
 • FaceBook: Clean Eating By Annika
 • Twitter: @cleaneatannika

IMG_2012[1]

Annat som kan intressera

2 Kommentarer

 • Reply
  Therése
  4 augusti, 2015 at 17:52

  Hej,
  jag har nyss hittat din blogg, minns inte hur ;-)
  Ett klokt inlägg som i mångt och mycket sammanfattar mina egna tankar kring kost och hälsa!
  Tack!
  Mvh Therése

  Får jag fråga, vilket webhotell/domänföretag använder du för ditt eget domännamn? Maila mig gärna om du inte vill skriva här therese.strange@gmail.com

  • Reply
   admin
   5 augusti, 2015 at 13:07

   Hej och tack för din kommentar! Ska försöka fortsätta skriva inlägg som intresserad dig så att jag får ha kvar dig som läsare :)

   Jag använder mig av mycitynetwork som webbhotell. Googlade runt en del innan och de fick bra kritik. Jag är total nybörjare på allt sånt här och hade lite problem med flytten i början och de var jättehjälpsamma så kan verkligen rekommendera dem!

  Lämna ett svar