2 In Matlådor - tips & inspiration

Våga experimentera med kryddning – mitt tips för god och nyttig matlagning

Sist jag var i affären så fick några nya kryddor hänga med mig hem. Att inte fega med att krydda sin mat, är mitt bästa tips för god och nyttig matlagning. Hur ofta hör man inte att nyttig mat är tråkig och smaklös. Min erfarenhet är att så ofta är fallet just för att man inte kryddar ordentligt, och vilken mat är god utan kryddning??

Jag gillar att använda kryddblandningar men om man ska köpa kryddblandningar så rekommenderar jag att man läser innehållsförteckningen innan man stoppar ner burken i vagnen. Många färdiga kryddblandningar innehåller tyvärr en hel del onaturliga tillsatser men även ganska mycket socker. Märken som Spicemaster och Renee Voltaire är bra val men jag har märkt att de mer traditionella kryddmärkena också har börjat anstränga sig för att få till bättre innehåll i sina burkar. Men läs alltid alltid vad burken innehåller så att du vet vad du har i din mat. 

ekologiska kryddblandningar

Som jag skrev ovan så hittade jag några för mig nya kryddblandningar sist jag var och handlade och jag tänkte dela med mig av dem till er. Den första var kryddblandningen Riviera från Spicemaster. Spicemaster är ett bra val i kryddhyllan för de anstränger sig verkligen för att ta fram ekologiska kryddor som är fria från tillsatser och processat salt. Istället använder de rena naturliga kryddor och salt från haven. Just den här kryddmixen smakar tomat och paprika blandat med lök, vitlök och basilika. En jättegod mix som passar till mycket. Jag har bland annat blandat den med kvarg eller crème fraiche för en god kall sås som tillbehör till grillat. Sist så använde jag den för att smaksätta quinoan som jag kokat genom att helt enkelt blanda ner nån tesked med kryddmixen och lite olja när quinoan kokat klart. 

riviera kryddblandning

Ytterligare en favorit bland Spicemasters alla goda kryddmixer! Ser du det gröna lövet? Det är EUs märkning för ekologisk mat.

Den andra kryddmixen som fick hänga med hem var en ekologisk grillkrydda från Santa Maria. Grillkrydda är en krydda som funkar till allt och var en stor favorit för mig innan jag började läsa på burkarna. Men när jag började läsa så insåg jag ganska snabbt att olika grillkryddor innehöll både ett och annat som jag ville vara utan. Så jag blev riktigt glad när jag hittade den här burken! 

grillkrydda santa maria

Äntligen en grillkrydda utan massa tillsatser!

På söndagar gör jag ofta en del storkok och bland annat så brukar jag då förbereda så jag har färdig mat att ta av under veckan när tiden är knapp. Bland annat kyckling och den här grillkryddan på kycklingen blev en hit! Jag har även använt den för att blanda kalla såser som jag beskrev en bit upp. 

En annan favorit som jag tipsat om förut är Renee Voltairs lantbuljong som är riktigt god och jag kryddar alltid med den när jag gör broccolimos för att få till en riktigt god smak. Burken är ganska stor och har varit dryg men nu är den slut så dags att köpa hem en nya. Det är verkligen en krydda som jag saknar här hemma när den är slut.

Renee Voltaires lantbuljong är en riktig höjdare i broccolimoset!

Renee Voltaires lantbuljong är en riktig höjdare i broccolimoset!

 

Så testa lite nya kryddor och smaker i matlagningen men läs alltid alltid på burken om du vill köpa färdiga mixer.

Kryddorna som jag tipsar om i inlägget är mina egna favoriter och tankarna är mina egna.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Urszula
  13 april, 2016 at 08:59

  Och det var vad jag behövde. Har lite svårt med kryddorna, veta vad som passar till.
  Tack för tipsen.
  Urszula

 • Reply
  3 x smaksatt majonäs | Clean Eating by Annika
  21 juli, 2016 at 07:51

  […] >> Våga experimentera med kryddning […]

 • Leave a Reply