10) Lunch & middag

Vegetarisk grönkålspaj med rödlök, morot och pumpafrö

En vegetarisk grönkålspaj, visst hade det varit härligt på julbordet? Det är ju bara en vecka kvar till julafton nu och hög tid att börja bestämma vad som ska ställas fram på just ditt julbord. Den här grönkålspajen tycker jag att du ska testa, om du som så många andra är sugen på mer grön julmat i år.

Pajen är enkel att göra och tar inte särskilt lång tid att slänga ihop. Pajskalet jag använder är mitt pajskal baserat på kikärtor. Har du missat det så tycker jag att du ska testa det på direkten. Ett naturligt glutenfritt pajskal utan gluten och nötmjöl.

vegetarisk grönkålspaj

glutenfritt pajskal kikärtor

Vegetarisk grönkålspaj, 6-8 bitar

I fyllningen har jag bjäst som ibland också kallas näringsjäst (annonslänk). Bjäst är torkad inaktiv jäst och använda inom veganskmatlagning för att ersätta smaken av ost. Det kan användas i såser och pajer som här, men är också gott i fröknäcke eller strösslat över till exempel grönkålschips.

Du behöver:

Till pajskalet:

  • 4 dl avrunna kikärtor
  • 4 msk pofiber
  • 2 msk kokosolja eller ghee
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 nypa salt

Läs här hur du gör pajskalet.

Till fyllningen:

  • 2-3 nävar färsk grönkål
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 0,75 dl pumpafrön
  • 5 ägg
  • 2,5 msk valfri mjölk
  • 1,5 msk bjäst
  • Salt och peppar
  • Kokosolja

Gör så här:

  1. Strimla rödlöken fint och hacka grönkålen grovt.
  2. Smält oljan i en panna och fräs lök och grönkål tills mjuk.
  3. Fördela i pajskalet.
  4. Skala och skär strimlor av moroten med en potatisskalare. Lägg över lök- och grönkålsfyllningen.
  5. Strö över pumpafrön.
  6. Blanda ägg, mjölk, bjäst med salt och peppar. Vispa ihop.
  7. Häll över grönsaksfyllningen.
  8. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

vegetarisk grönkålspaj

Om du tål ost, så har jag ett annat supergott recept på grönkålspaj från förra året. Det är också en vegetarisk paj men inte mjölkfri då den innehåller cheddar. I min glutenfria grönkålspaj med cheddar och valnötter använder jag ett annat recept på pajskal. Även det utan nötter.

Hoppas du gillar receptet och glöm inte att tagga eller meddela mig på instagram eller facebook om du testar receptet. Är verkligen jättekul att få höra vad ni tycker om recepten.

annika malm

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

grönkålspaj

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar