Ägg – jag älskar ägg. Kokt ägg rakt upp och ner ganska inte är det mest spännande alla gånger men ägg går ju att variera i oändlighet. Omelett, äggröra, pannkakor, som pålägg, ja listan kan göras lång. Jag äter ägg dagligen. Det slinker alltid ner minst 1 ägg och ofta upp emot 5 st. Du vet väl att modern forskning tydligt motbevisar den gamla tron att ägg och kolesterol är farligt?

Läs mer:

>> Livsmedelsverket – ägg är inte farligt!

5anledningarattätaägg

Superfood, hälsobomb och variationsriks till tusen. Det finns många anledningar till att ha ägg som en del av sin kost. Här har jag sammanfattat 5 bra anledningar. Så utan inbördes ordning…

5 anledningar att äta ägg dagligen

              Läs mer:

         >> Annikas lilla amino-skola

äggpåfröknäcke
Kokt ägg på en skiva fröknäcks – enkelt och gott

Skillnad på ägg och ägg

Detta är en sak som jag vill lyfta och som jag känner är oerhört viktig. Det är skillnad på ägg och ägg. En höna som inte får bra och lever under bra och naturliga förutsättningar mår så klart inte bra och hennes ägg går inte att jämföra med äggen som läggs av en frisk och glad höna. För att jag ska kunna njuta av ägg och alla dess hälsofördelar så är det viktigt för mig att visa respekt och veta att hönsen har mått bra. 

Jag vill inte att hönorna ska behöva trängas i små små burar och inte få se naturligt solljus under hela sin livsstid eller att de ska ses som förbrukade så snart deras värp-takt börjar avta. Men tyvärr är det fallet i många hönseri. Jag rekommenderar alltid att köpa ekologiska ägg. Jag inser att de är dyrare men de är både mer näringsrika och du kan lita på att hönan har levt bra. Ät hellre 1 eko-ägg än 2-3 icke-ekologiska.

Jag har den fantastiska möjligheten att få ägg av mina föräldrar som har höns. Det är något som jag uppskattar något oerhört och inser vilken lyx det är. De äggen är fantastiskt gula och helt otroligt gula. Jag känner stor tacksamhet att få äta ägg från hönsen som mina barn har matat med klippt gräs från mormor och morfars gräsmatta. 

Låt mig presentera tuppen Tomas
Låt mig presentera tuppen Tomas

5 favoriter med ägg

Många recept här på bloggen innehåller ägg. Här är 5 av mina personliga favoriter:

äggcollage

Om du gillar inlägget så lämna gärna en kommentar och/eller dela det vidare på Facebook eller andra sociala medier. Det skulle göra mig otroligt glad om du tog dig tiden!

 

5 svar

  1. Asså jag är SÅ LEDSEN över att jag inte äter ägg. Det är ju verkligen det perfekta livsmedlet! Men både konsistensen och smaken ger mig kväljningar, och jag förknippar dem med foster, så kan inte förmå mig att äta dem =( proppar min kille full med ekologiska ägg iaf, lever genom honom ;)

    1. Ja, det förstår jag. Men samtidigt så går de ju inte att äta mat som får en att må dåligt. Lite som kaviar för min del. Där tänker jag ägg=foster. Hönsägg går bra då de tvättas och skalas plus att jag vet att de är obefruktade. Kvaran/rom däremot har ju kommit ut direkt ut fiskens rumpa och inget skal att plocka bort. Usch ja, går verkligen inte att få ner ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *