0 In Annika tipsar

7 tips för att minska ditt matsvinn

Samarbete matsmart

Visste du att det varje år slängs nästan 1,5 miljoner ton mat? Mycket av det som slängs är mat som fortfarande är ätbar. När mat som är ätbar kastas i soporna, då är det frågan om matsvinn. Matsvinnet måste minska. Dels av hållbarhets skäl och dels av etiska skäl.

Att ätbar mat slängs, matsvinn, är ett globalt hållbarhetsproblem. Vi använder så mycket energi för att ta fram mat och då funkar det inte när vi, som idag, slänger upp emot en tredjedel av den mat som produceras.

Lägg till det att nästan 800 miljoner människor idag svälter. Så mänga människor svälter medans vi slänger vår mat. Jag tror att vi alla kan enas om att det inte funkar att hålla på så som vi gör.

Vi är tre parter i detta som alla behöver ta vårt ansvar; grossisterna, butikerna och vi konsumenter. Våra krav på utseende, sortiment och vår blinda tilltro till bäst-före-datum, gör att alldeles för många matvaror slängs och kasseras innan de ens hinner passera sitt bäst-före-datum.

7 tips för att minska ditt matsvinn

Matsmart är en butik på nätet som verkligen har tagit sitt ansvar för att bidra till minskat matsvinn. Matsmart tar hand om produkter som “blivit över” och som annars skulle hamna i soporna. Det kan handla om produkter där producenten bestämt att byta förpackning, man har tillverkat för många eller som börjar närma sig sitt bäst-före-datum.

Det här med bäst-före-datum behöver ett egen inlägg känner jag. Men bäst-före-datum är endast en riktlinje för hur länge en produkt garanterat minst håller sig i “nyskick”. Inte sällan håller sig produkten i bra skick i månader och ibland år efter att datumet passerats.

Hos Matsmart kan du läsa mer om det här med matsvinn om du är intresserad av mer. Där kan du bland annat hitta deras Matsvinnsskola. Där hittade jag bland annat 7 användbara tips att använda för att ta sitt egna ansvar och göra det vi kan för att minska matsvinnet.

7 tips för att minska ditt matsvinn

7 smarta och enkla sätt att minska matsvinn

Planera dina inköp – gör både en meny och inköpslista för veckan vad gäller färskvaror. Skafferivaror kan du köpa mer av och mer sällan då de håller sig bra länge om du förvarar dem rätt. Men vad gäller färskvaror, så planera dina inköp vecka för vecka. Säg att du använder halva förpackningen halloumi till grillningen på lördag, planera då in så att du använder det som blev över i början av veckan därpå så att det inte blir liggandes och måste kastas. Frukt kan vara svårt, särskilt nu i värmen, att hålla fräsch en hel vecka om den inte kan förvaras i kylen. Bananer är ett exempel.

Förvara maten rätt – detta ämne förtjänar definitivt ett eget inlägg så lägger till det på min att-göra-lista direkt. Att förvara maten rätt är oerhört viktigt för hur den håller sig. Det finns mycket på nätet att läsa.

Gå inte enbart efter bäst-före-datum – alltså detta är så viktigt!  Titta, lukta och smaka innan du slänger.

Ta tillvara på hela varan – om du köper hem rödbetor, så släng inte blasten. Släng ner den i en smoothie eller använd den till pesto. Samma sak gäller alla grönsaker – släng inte stammen på broccolin eller blasten på blomkålen. Dels minskar du matsvinnet och dels får du i dig mer näring. De olika delarna av en grönsak skiljer sig nämligen en del åt var gäller näringsinnehåll, så se till att få i dig alla delar.

Välj kortare bäst-före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort – om du ska göra kycklingbiffar imorgon, välj den förpackning med färs som har lite kortare bäst-före-datum. Då kan någon annan som ska laga mat längre fram, få förpackningen med längre datum.

Förvara frukt och grönsaker i kylskåpet, då håller de längre – gäller dock inte för bananer.

Använd matresterna – perfekta göra-slut-på-rester-maträtter är bland annat omeletter, soppor och mina mellanmålsmuffins. Vad gäller grönsaker och frukt så är en smoothie perfekt. Spana gärna in min smoothie-samling för tips och inspiration.

äggmuffins mellanmålsmuffins

Hur fungerar Matsmart?

Matsmart tar alltså in varor som andra butiker inte vill ha. Utbudet varierar därför hela tiden. Priserna ligger 20-90 % lägre än ordinarie pris i den ”vanliga” butiken. Du gör din beställning via deras hemsida och sedan hämtar du ut paketet hos ditt postombud.

I din varukorg på deras sida ser du enkelt hur många lådor som krävs att packa din beställning. Just nu får du gratis frakt om du handlar för minst 500 kr och håller dig till en låda.

Mina tips från Matsmart

Utbudet varierar som sagt, men bland Matsmarts just nu aktuella utbud så hittade jag bland annat de här fynden:

Om du vill ha fler tips så läs gärna mitt inlägg från förra veckan där jag visade vad som fanns i min beställning.

Lästips!

>> I mitt paket från Matsmart

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

 

7 tips för att minska matsvinn

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply