7 In Mättande protein - recept

Fräsch marinerad kyckling med smak av citron och örter

Idag till lunch så blev det en god kycklingsallad. Jag fick till en marinad till kycklingen som var riktigt riktigt god! Jag testade också på ett nytt sätt att göra dressing som var mejerifri men inte majonäs-baserad. Kan du gissa vad den var baserad på? Jag tror du kommer bli lite förvånad faktiskt… Den var baserad på solrsofrö. Jajamen, du läste rätt. Jag lät solrosfrö ligga i blöt nån timme och sedan så mixade jag dem slätt tillsammans med kryddor till en dressing eller form av hummus. Det receptet behöver dock finslipas lite så jag lämnar inte ifrån mig det riktigt än. Men potential finns, helt klart!

Det här med att laga mejerifri mat det är inte helt enkelt, speciellt om man som jag inte vill använda havreprodukter. Det blir mycket oljor och majonäs. Maten blir rätt enformig. Mannen här hemma (som  för övrigt är mitt största fan och påhejjare) älskade min mat när jag använde mer mejerier i form av creme fraiche, grädde osv. Han gillar den nu också men som sagt, det blir lätt ganska enformigt. Jag funderar på att börja laga lite mer med mejerier igen. Som ni vet så är ju jag lite skeptisk till våra mejeriprodukter då de inte är helt optimala för många av oss och kan orsaka magproblem, autoimmuna sjukdomar (soriasis, eksem, fibromyalgi osv) och helst hade velat välja bort dem helt. Men maten ska ju vara god och varierad också, eller hur?

Hur känner ni? Vill ni se främst mejerifria recept eller är ni intresserade av recept med mejerier i också? Står och vacklar av och an och vet inte hur jag ska göra riktigt… Snälla, lämna en kommentar med era tankar och vad ni vill se mer av på bloggen i matväg och annat också för den delen.

Men, tillbaka till kycklingen! Här har ni receptet på min marinad som blev riktigt god.

clean eating kyckling

Kyckling med örter och citron, 4 portioner

 • 4 kycklingfiléer
 • 1 dl olivolja
 • 0,5 dl vatten
 • 2 msk citronsaft
 • 2 msk hackad persilja (tinad eller fryst)
 • 2 msk hackad gräslök (tinad eller fryst)
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • salt och peppar

Skär ev kycklingen i mindre bitar. Lägg allt i en bunke och blanda väl så att kycklingen täcks med kryddorna. Låt stå och dra åt sig i minst en timme. Stek i kokosolja eller smör. Servera med en god sallad.

clean eating sallad

Vinnaren i lördagens tävling om ett presentkort hos herbalstore blev Mia! Jag hoppas att du hittar några nya nötsmör att testa som du skrev att du var nyfiken på att testa, Mia ;) presentkort på väg till dig :)

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Stina
  14 december, 2015 at 10:11

  Hej… Har nyss hittat till din blogg och blev väldigt glad att hitta någon som försöker laga mejerifritt… Har nyss lagt om min kost efter att ha varit sjuk länge och behöver inspiration i köket… :0) Glutenfritt tycker jag är lättare att ställa om sig till, men mejerifritt!! Inte lätt! Så såklart hoppas jag på att få mer inspiration till mig från din blogg… Men samtidigt ska du orka själv…det är det viktigaste…:0)

  • Reply
   admin
   14 december, 2015 at 10:26

   Intresset för mejerifritt växer allt mer och jag vet att många av er läsare vill se mer mejerifritt. Känner mig mer inspirerad idag och kul med önskemål från er om mer mejerifritt så jag ska försöka att främst ta fram mejerifria recept :)

 • Reply
  Vivi
  14 december, 2015 at 11:56

  mer mejerifritt skulle vara bra, men är dett inte för mycket Omega 6 i solrosfrö?

  • Reply
   admin
   14 december, 2015 at 19:51

   Solrosfrö innehåller mer omega 6 är omega 3, det är rätt. Men äter man varierat och ser till att få i sig många fettkällor av bra kvalitet så ser jag ingen fara med det i det stora hela.

 • Reply
  Ida
  14 december, 2015 at 20:49

  Jag som äter mejerier tycker det vore roligt med recept både med och utan. :)

  • Reply
   admin
   15 december, 2015 at 09:14

   Finns plats för alla :)

 • Reply
  Barnvänlig helgmeny full att goda och nyttiga recept |
  22 april, 2016 at 10:01

  […] – Stekt eller grillad kyckling (recept på god marinad) med cole slaw och en färgrik […]

 • Leave a Reply