1 In Frukost & mellanmål - recept

Glutenfritt bröd med sötpotatis

Glutenfritt bröd med sötpotatis – ett recept som jag tog fram i sommar och som blivit en favorit. Att ha i sötpotatis i brödet gör det saftigt och boostar det med extra näring. Jag älskar att slänga ner grönsaker i bröd just för att det gör brödet härligt saftigt och mjukt samtidigt som du får i dig en extra dos grönsaker på köpet. Du har väl inte missat mitt glutenfria bröd med zucchini eller mina goda frallor?

Läs mer:

>> Sötpotatis – allt du behöver veta

glutenfritt bröd med sötpotatis

Glutenfritt bröd med sötpotatis

Brödet är naturligt fritt från gluten och kan göras mjölkfritt beroende på vilken mjölk du väljer. Både bovete och havre är långsamma kolhydrater och mycket näringsrika. Även sötpotatis tillför härlig näring till brödet.

Brödet är smaksatt med kanel, kardemumma och ingefära. Smaker som jag personligen tycker passar så bra ihop med sötpotatis.

Kanske blir du förvånad över att brödet innehåller vinäger. Du kan vara lugn, det ger ingen smak. Det är ett sätt att få glutenfria bröd att jäsa lite bättre. Vinägern reagerar med bakpulvret för ett lite mjukare och fluffigare bröd.

Du behöver:

 • 1 sötpotatis (medium, inte för liten eller stor)
 • 0,5 msk kanel
 • 0.5 msk kardemumma
 • 0,5 msk ingefära
 • 4 ägg
 • 3 dl valfri mjölk
 • 3,5 dl bovetemjöl
 • 2 dl havremjöl
 • 1 dl fiberhusk
 • 1 msk bakpulver
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 1 tsk salt
 • 3 msk smält kokosolja (eller annan olja, smör eller ghee) plus lite att pensla brödformen med
 • Chiafrön till topping (andra frön funkar lika bra)

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 2. Skala sötpotatisen och skär den i bitar om ca 1-2 cm.
 3. Koka potatisen tills den är mjuk. Ångkoka gärna för att behålla så mycket näring som möjligt.
 4. Mosa den kokta sötpotatisen och blanda med kryddorna.
 5. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke med elvisp. Försök få ganska fluffigt.
 6. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
 7. Blanda försiktigt med en gaffel, sked eller slev sötpotatisen med äggmjölken. Tillsätt sedan det torra och slutligen äppelcidervinäger.
 8. Låt degen svälla i ca 10 minuter.
 9. Under tiden så smörj en brödform med olja och ev lite havregryn. Eller så kan du klä formen med bakplåtspapper.
 10. Häll degen i brödformen (1-1,5 liter) . Jämna gärna till ovansidan med en blöt sked eller slickepott. Strö över lite frön.
 11. Grädda i ca 40-45 minuter. Använd sticka för att testa att brödet är torrt i mitten. Om du tycker att det får lite för mycket färg, så täck över med ett bakplåtspapper.

Som du kunde läsa i receptet så tipsar jag om att ångkoka potatisen för att behålla så mycket näring som möjligt. Om du är intresserad av att läsa mer om att tillaga maten för att bevara näringen så läs gärna mitt inlägg 7 metoder som ökar näringen i maten.

Fler recept på glutenfria bröd:

glutenfria kikärtsfrallor

kikärtsbröd frukost

Missa inte mitt Nyhetsbrev

Avslutningsvis så vill jag berätta lite om mitt Nyhetsbrev som imorgon kommer tillbaka efter sommaruppehållet. Nytt för hösten är också att nyhetsbreven kommer att skickas ut varannan söndag. Jag håller för fullt på att göra en planering för nyhetsbrevens innehåll här i höst med tanke på alla bra tips och förslag som jag har fått från er.

Först ut, med start imorgon, är en mini-serie med fokus på våra näringsämnen kolhydrater, fett och protein. Jag kommer att berätta mer om den, varför vi behöver dem, bra råvaror och vad som är en lagom portionsstorlek. Avslutningsvis så kommer jag att gå in på olika anpassningar som kan göras beroende på individuella mål och förutsättningar. Visst låter det spännande?

Nyhetsbreven är helt kostnadsfria och du kan när som helst avsluta din prenumeration. Du kan känna dig trygg i att jag inte kommer att sprida dina uppgifter vidare utan har dem samlade enbart till listan över mottagare för Nyhetsbrevet. Om du väljer att avsluta din prenumeration, så tar jag självklart bort alla dina uppgifter.

Anmäl dig till CEAs kostnadsfria NyhetsbrevNu önskar jag dig en fortsatt fin lördag så hörs vi snart igen!

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

glutenfritt bröd sötpotatis

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  malin
  20 augusti, 2018 at 09:44

  hej annika!
  har du något bra recept på glutenfritt tunnbröd? åhh jag saknar verkligen tunnbröd och hönökaka ibland (dock vet jag att hönökaka är oerhört mycket socker i så det är nog mest konsistensen och den där fluffiga lena lite söta smaken jag saknar ibland…går ju att få utan socker!:( )
  Gjort dina kikärtsfrallor för andra gången och jag är SÅÅÅÅGLAD att jag hittade detta recept! tack!
  :)
  malin

 • Leave a Reply