Golden milk, eller guldmjölk, är en otroligt hälsosam och god dryck med antiinflammatoriska egenskaper. Den gör kroppen gott och bidrar till läkning. Du gör den enkelt på valfri mjölk, kokosolja, gurkmejapasta (som du enkelt gör själv) samt kryddning och sötning. Det blir en fantastiskt god och värmande dryck som hjälper kroppen att läka och hålla sig frisk och stark.

golden-milk

En kopp värmande golden milk – en perfekt avrundning på dagen

Golden milk – mjölk med gurkmeja, kanske inte låter så gott men jag uppmuntrar dig verkligen att testa. Kryddorna gör den till en jättegod dryck. Smaken påminner som chai-latte om du har testat det. Själv älskar jag att krypa upp i soffan med en varm mugg golden milk på kvällen. Drycken verkar smärtlindrande, är avgiftande och hjälper till att läka inflammationer i kroppen. 

Gurkmeja är huvudingrediensen och det är en verklig superört. Gurkmeja är bra för bland annat hudbesvär, lindrar onda leder och har visat sig kunna verka förebyggande om man har anlag för diabetes. Den hjälper levern att rensa ut slaggprodukter och hjälper på så sätt mot till exempel eksem. Så här på hösten är det ett bra alternativ för att boosta immunförsvaret i hopp om att kunna undvika förkylningar. 

Du sötar den så mycket som du vill. Gurkmeja har en ganska bittersmak så jag rekommenderar någon form av sötning. Björksocker är ett bra alternativ som inte påverkar blodsockret så mycket. Honung är också ett bra alternativ. Eller dadelsirap. Vill du helt undvika påverkan på blodsockret så funkar någon form av stevia, sötströ eller sukrin.

golden-milk-clean-eating-by-annika-foto-annika-malm-5

Goldenmilk, ca 3 dl

Så här gör du gurkmejapastan (håller sig ca 2 veckor i kylskåp):

Koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter.

golden-milk-clean-eating-by-annika-foto-annika-malm-2

Lägg allt i en kastrull och sjud på låg värme i någon minut tills drycken är varm. Smaka av och krydda och söta ev mer. Drick genast. En kopp på kvällen är min favorit.

golden-milk-clean-eating-by-annika-foto-annika-malm-3

golden-milk-clean-eating-by-annika-foto-annika-malm-4

Jag hoppas du testar att göra din egen guldmjölk.

Dela gärna med dig i kommentarerna om vad du tyckte.

 

 

14 svar

 1. Varför måste man koka gurkmejablandningen, jag tänker att man kokar bort vissa näringsämnen då. Vad blir skillnaden o bara röra ihop det. Har du använt färsk gurkmeja nån gång? Hur mycket isåfall? Mvh Jenny.

 2. Hej! Har testat Goldenmilk vad gott! Jag tog en tsk sötning men ikväll blir det utan sötning.

 3. Tack för ett bra recept! Jag använder ofta gurkmeja i min matlagning och nu har jag ett nytt tips att använda!
  Jag försöker leva mer ekologiskt och hållbart och har startat upp min nya blogg….välkomna!

 4. Hej Annika!
  Jag brukar värma mjölken och vispa i gurkmejapulver direkt i koppen (quick-fix). Är det mer ”effektivt” att först koka gurkmeja som en pasta och sedan använda i mjölken?
  Håller med dig om att det är gott att värma sig med denna dryck, särskilt nu när vi fått dessa gråa, ruggiga kvällar?.

 5. Fantastiskt gott! Du har rätt när du säger att det inte låter särskilt gott.. men åh vad fel, detta blir nya kvällsdrycken framöver helt klart! Har funderat på hur jag ska få i mig mer gurkmeja just på grund utav att jag läst om alla hälsogibsnde egenskaper den har. Här är svaret! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *