0 In Guider/ Sås & dressing

Gör din egen nötmjölk

Det finns många fördelar med att göra din egen nötmjölk. Nötmjölk som du köper är tyvärr ofta mest vatten som du köper till överpris. De innhåller sällan mer än 5 % nötter och resten är vatten och olika tillsatser. Det finns som alltid bättre och sämre alternativ och jag skissar just nu på ett inlägg där jag ger mina tips för vad du ska tänka på när du väljer att köpa nötmjölk.

Fördelar med att göra egen nötmjölk:

  • Du styr över andelen nötter
  • Godare smak
  • Du slipper tillsatser och socker
  • Miljösmart (minskade transporter)
  • Du kan variera med olika smaksättningar

Gör din egen nötmjölk

Jag har märkt att många har en föreställning om att det är svårt och krångligt att göra egen nötmjölk. Men det är det inte alls och det går dessutom ganska snabbt. Allt du behöver utöver nötter, vatten och eventuell smaksättning är en mixer, ett nät eller tyg och någon form av flaska eller behållare.  

Jag använder ett nät för saftning men det finns även tygpåsar som särskilt gjorda för att göra just nötmjölk.

Nötterna bör blötläggas före det är dags att göra mjölk av dem. Jag brukar lägga nötterna i blöt på kvällen och låta dem bada över natten. Blötläggningen gör att det blir enklare att få en krämig mjölk och det blir enklare för kroppen att ta upp näringen från nötterna.

Läs mer: 

>> Att blötlägga nötter och frön

nötmjölk

Du behöver:

  • 1 del nötter (blötlagda)
  • 3 delar vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1-2 dadlar (kan hoppas över om du inte vill ha den söt)

Gör så här:

Lägg nötter i en mixer och tillsätt vatten och eventuell smaksättning. Mixa sedan tills mjölken är mer eller mindre utan bitar. Ca 1-2 minuter. Ju kraftigare mixer, desta snabbare och slätare resultat. Jag använder en Electrolux Expressionist Mixer och kan varmt rekommendera den (annonslänk). Sila sedan mjölken genom nätet eller tyget och pressa ut så mycket mjölk som du kan.

Nötmassan som blir över – släng absolut inte! Den passar perfekt för att göra smoothien mer mating eller som bas i en ett gäng chokladbollar eller en nötig kaka. Så här i semmeltider är det en perfekt bas för mandelmassa.

Brukar du göra egen nötmjölk? Har du några favoritnötter som du gillar att göra mjölk av eller tips på smaksättningar? Dela gärna i kommentarerna så att vi kan tipsa och inspirera varandra.

Missa inte att kolla in filmen högst upp i inlägget. Om du gillar den så prenumerera gärna på min YouTube-kanal där jag delar tips och recept. Du prenumerera enkelt genom att besöka min sida och klicka på den röda knappen där det står prenumerera. Tusen tack!

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply