3 In Guider/ Sås & dressing

Gör ditt eget ghee

Har du kört talas om ghee? Ghee, eller klarifierat smör som det också kallas, är smör som har ”renats” helt från mejerier och blivit helt fritt från mejerier. Det rekommenderar ofta inom paleo som ett alternativ till de som inte vill eller kan använda vanligt smör.

Ghee är alltså rent smörfett. Genom att klarifiera smöret till ghee så blir vi dels av med mjölkfetterna men även vattnet som finns i smör. Ca 20 % av smöret utgörs faktiskt av vatten och det är i det här vattnet som bakterier kan frodas och ställa till elände för oss. När vi tagit bort vattnet så får vi ett gyllene smörfett, ghee, som håller sig nära i oändlighet i rumstemperatur.

clean eating ghee paleo lchf

I affären kan du hitta små burkar med ghee till hutlösa priser (ca 200 gr för upp emot 80 kr). Men det är riktigt enkelt att göra själv och då får du en rejäl burk till samma pris som 500 gr smör, dvs 25-30 kr.

Så här gör du ditt eget ghee:

Smält smör (inte margarin) på låg till medelvärme i en kastrull. Jag rekommenderar osaltat smör då jag läst att saltet annars kan ställa till det lite. Efter en stund börjar smöret bubbla och det betyder att själva processen har dragit igång. Sänk värmen lite. Det är viktigt att inte ha för hög värme då det bara ska sjuda och får inte brännas vid i botten.

Låt stå och sjuda tills det bildats ett fast skum på ytan. När skummet blivit gyllenbrunt så ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som möjligt. Du bör nu tydligt se en separation mellan smöroljan och mjölkproteinet som ligger på botten. Dra av från värmen och låt stå ett par minuter.

Sila sedan det smälta smöret genom ett flergångs-kaffefilter (köps för billig peng på t ex ica) eller ostduk, ner i en ren glasburk.

Låt svalna och så är det alldeles egna ghee klart.

 

clean eating ghee paleo lchf

clean eating ghee paleo lchf

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Pia Viklund
  9 oktober, 2017 at 13:52

  Gör min andra sats nu på osaltat smör, ett kilo. Tycker det inte blir separerat ordentligt. Det är som att skummet på ytan sitter ihop med det andra vita som mer ligger mot botten, det vill inte riktigt dela på sig. Vad gör jag för fel tro?

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2017 at 09:54

   Men om skummet är på ytan så är ju det fritt från mjölkproteinet på botten, eller missförstår jag dig? Skeda bort skummet och häll sedan försiktigt av den klara vätska och låt det grumliga vara kvar i kastrullen.

   • Reply
    Pia Viklund
    16 oktober, 2017 at 10:11

    Jo det är just det att om jag försiktigt skrapar med skeden för att ta bort skummet på ytan, så drar jag upp det som ligger under ytan också, det sitter liksom ihop. Är det så för dig också, eller ska man vänta ännu längre? Detta är efter ca en timmes sjudning och smöret börjar dofta svagt av kola.

  Leave a Reply