Guider - clean eating

GRÖNSAKSSVARV – GÖR NUDLAR AV DINA GRÖNSAKER

Mer grönsaker åt folket! Personligen älskar jag grönsaker och uppmuntrar till att äta så många som möjligt och i så många färger som möjligt. Att göra nudlar eller spagetti av grönsaker, med hjälp av en grönsakssvarv, är ett smidigt sätt att öka på grönsakerna i maten.

Zucchini kanske är den första grönsaken du tänker på men det går att använda så många fler. Idag tänkte jag dela med mig av mina favoriter. Du  kan så klart använda grönsaksnudlarna istället för vanliga nudlar eller pasta men det är också kul, och vackert, att ringla ner i en sallad.

Jag använder denna svarv och jag kan verkligen rekommendera den. Den funkar klockrent varje gång och gör perfekta nudlar. Används flitigt här hemma hos mig. 

Grönsaksnudlar

Vilka grönsaker kan du göra nudlar av?

Fler än du tror är mitt svar. Zucchini är ju klassikern men det går att använda så många fler grönsaker. Egentligen är det bara fantastin som sätter gränserna. Här nedanför ger jag tips på olika grönsaker som jag gillar att använda i min grönsakssvarv.

Bra grönsaker att strimla med lite kolhydrater

Om du äter lchf och/eller vill hålla nere på kolhydraterna så är grönsaksnudlar perfekt istället för pasta. Här är grönsaker som passar:

 • Zucchini
 • Gurka
 • Paprika
 • Kål
 • Kålrot
 • Rättika
 • Aubergine
 • Stjälk på broccoli och blomkål
 • Lök (perfekt om du ska göra picklad lök)

Bra grönsaker att strimla med lite mer kolhydrater

Här nedanför hittar du förslag på grönsaker som passar utmärkt till att strimla men som innehåller lite mer kolhydrater än den ovanför. De passar till exempel alla perfekt in i en paleo-livsstil. Självklart tycker jag att även du som äter mer kolhydrater, även ska testa grönsakerna ovanför. Eat the rainbow!

 • Rödbeta
 • Morot
 • Palsternacka
 • Sötpotatis
 • Potatis
 • Rotselleri
 • Kålrabbi
 • Butternut pumpa

Grönsaksnudlar

rödlök

 

Vilken grönsakssvarv använder jag?

En fråga jag ofta får. Jag har testat ett par olika former av grönsakssvarv. Både större och mindre svarvar. De mindre varianterna har en fördel i att de är smidiga att plocka fram medan de större är mer rejäla och stabilare. Min personliga favorit är den större varianten av grönsakssvarv, som du just nu kan hitta till bra pris hos Kökets Favoriter.  

Grönsakssvarv för att göra nudlar av grönsaker

Men som sagt en mindre grönsaksstrimlare har en stor fördel i att den är enklare att bara plocka fram. Här nedanför kan du se en film där jag visar hur enkelt det är att använda en svarv som min.

 

Jag hoppas att du känner dig inspirerad att testa nya grönsaker att svarva eller att skaffa dig en egen svarv och testa för första gången. Det är verkligen jättekul och livar upp matlagningen. Går även hem bra hos barnen. Att äta grönsaker i form av spagetti eller långa girlanger är bra mycket roligare än vanliga skivor eller stavar.

Avslutningsvis vill jag tipsa om att spana in hela utbudet av grönsakstillbehör hos Kökets favoriter. Mycket bra grejer där!

clean eating by annika

Annat som kan intressera

2 Kommentarer

 • Reply
  Paula
  14 oktober, 2017 at 08:35

  Hej ! Har skaffat nyligen en liten grönsakssvarv , på grund av att få själv lite variation än bara riva grönsaker ; ) Kram/Paula

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2017 at 09:50

   Ja det gör det verkligen roligare att äta grönsaker :)

  Lämna ett svar