14 In Annika tipsar

HUR JAG BLEV AV MED MINA HUDFÖRÄNDRINGAR

(Inlägget innehåller affiliate-länkar)

För ca ett halvår sedan så upptäckte jag att jag hade några mörkare fläckar på huden i ansikten. Jag blev så klart orolig då jag ett tag har misstänkt att jag har obalanser i mina hormoner och jag vet att den här typen av hudförändringar eller fläckar, som även kallas för melasma, orsakas just av att något inte stämmer med hormonerna. Men av en slump idag så såg jag när jag borstade tänderna att de är mer eller mindre helt borta. Den största fläcken, stor som en 10-öring som satt på vänster kind, syns bara lite lite grann om man vet att den är där. Så skönt! Dels att de är borta och dels att få ett tydligt bevis på att sakerna som jag har gjort faktiskt har hjälpt. Idag tänkte jag berätta vad jag har gjort ifall du också har fläckar som du vill försöka bli av med. Det är så klart väldigt individuellt vad som funkar men jag vill ändå berätta hur jag har gjort.

Varför jag tror att mina fläckar uppstod

Jag har som sagt under en längre tid trott att något inte stämmer med mina hormonnivåer. Det har varit flera tecken som min kropp gett som har fått mig att misstänka det. Vilka tecken jag har haft spelar egentligen ingen roll då det alltid är individuellt men jag vill ändå dela med mig i fall kanske just du upplever samma. Mina problem har varit oregelbunden mens, viktökning trots att jag äter superbra och tränar som en liten duracellkanin, nedstämdhet och svårt att ta tag i saker, extremt känslig för stress och raseriutbrott för minsta lilla plus mina hudfläckar då.

Vanliga tecken på hormonella obalanser är bland annat:

 • Stor trötthet
 • Problem att sova
 • Hetsigt humör och mycket kort stubin
 • Problem med huden så som torrhet, akne eller pigmentförändringar
 • Minskad sexlust
 • Depression
 • Överdriven svettning eller ingen svettning alls
 • Håravfall
 • Svår huvudvärk eller migrän
 • Menstruationsrubbningar 
 • Viktökning

Jag misstänker starkt att jag har haft och fortfarande till viss del har, för mycket östrogen i förhållande till de andra hormonerna. Är ni intresserade så skriver jag gärna mer på det här med hormoner. Lämna i så fall en kommentar så att jag vet :) för mycket eller för lite av något är aldrig bra och absolut inte när det handlar om hormoner. Jag tror mina obalanser började i en kopparspiral i kombo med stress. Sedan när min vikt började öka utan anledning så striktare jag till kosten, tränade mer och experimenterade med fasta med mera, vilket jag så här i efterhand, inser bara stressade kroppen mer och gjorde saken värre. Men jag har de senaste 4-6 månaderna gjort flera aktiva förändringar för att balansera hormonerna. Det är så skönt att känna att det faktiskt hjälper.

Tyvärr har jag ju så klart inte ”före-bild” men på bilden från idag så tror jag att du håller med mig om att det är svårt att se fläckarna. Som de var när det var som värst, så hade du tydligt kunnat se dem på bild.

Detta har jag gjort för att balansera mina hormoner

Detta är vad jag har gjort och vad som funkar för mig. Det är individuellt men om du känner igen dig i mina symtom och misstänker att du kanske också har obalanser i hormonerna och eventuellt för mycket östrogen, så kan det vara klokt att testa samma saker som jag har gjort. För mig har det verkligen fungerat.

1. Bort med kopparspiral och hormonella preventivmedel

Efter att Ebba föddes 2014 så valde jag kopparspiral med tanken att slippa hormoner. Det här med kopparspiral är omdiskuterat och åsikterna går isär. Den officiella ställningen från vården är att den inte påverkar hormonerna. Men vi är väldigt många som har haft stora problem med just kopparspiraler och det finns forskning som visar på att de faktiskt visst påverkar våra hormoner. Dels så innebär det en konstant inflammation då kroppen i år efter år går runt med ett främmande föremål i kroppen som den gör allt för att stöta bort. Och dels så utsöndras hela tiden koppar i en del av kroppen där det är extremt stort blodflöde. Det innebär att koppar sprids i kroppen och man får ett överskott av koppar. Det går att koppla till östrogendominans. Läs gärna kunniga Martina Johanssons inlägg på ämnet. Min spiral försvann efter ett hemskt år och sedan dess har jag arbetat för att balansera mina nivåer av koppar och zink. Läs mer om det längre ner.

2. Sömn

Min kropp har behövt vila efter all stress. Jag har legat i säng senast kl 22, och ofta strax efter 21:00 på 9 av 10 kvällar. Sömnen man får under timmarna från 22 till ca 01 är de som är viktigast för oss och vår vila oavsett när vi går upp. Jag har i snitt sovit från 21:30 till 5:30. Det vill säga inte extremt många timmar, utan ca 7, men jag har sett till att få till sömnen under de viktigaste timmarna.

3. Stresshantering 

Självklart men lättare sagt än gjort. En stor del för mig var så klart att jag sa upp mig från mitt jobb som lärare för att fullt ut satsa på mitt företag. Inte bara minskade det stressen utan så klart gav det mig mycket energi eftersom jag på heltid får syssla med det jag älskar. Men utöver det så har jag prioriterat sömn och tränat smartare (läs mer nedanför) men jag har även ökat på mina kolhydrater. En stressad kropp kan ta skada av en kost med för lite kolhydrater. Så klart handlar det inte om socker och snabba kolhydrater utan jag har lagt till långsamma kolhydrater i form av rotfrukter, potatis och havre bland annat. Råvaror som är glutenfria och som min kropp mår bra av.

4. Styrketräning 

Jag har alltid varit en riktig cardio-junkie men inställningen att om jag inte svettas som en gris så är det ingen riktig träning. När min vikt började öka så ökade jag på löpning och spinning. Det var bara cardio hela tiden. Men för att hantera stressen och hormonerna så har jag bytt ut det mesta av träningen mot styrketräning. Jag kör i dagsläget 5 pass styrka i gymmet och till det dagliga promenader. Nu när jag är mer i balans så känner jag mig redo att öka på löpning och spinning igen, som jag älskar :)

5. Mycket grönsaker 

Detta är viktigt att flera anledningar. Jag har ätit berg av näringsrika grönsaker minst två gånger per dag och ofta 3 gånger. Grönsaker i alla färger och former. Har jag inte fått till grönsaker till frukosten så har jag sett till att göra mig en grön smoothie med spenat och avokado, till exempel denna. En stressad kropp lider mer eller mindre alltid av näringsbrist i olika omfattning. Stress gör att kroppen inte kan ta upp näring från maten lika effektivt så därför behöver man ösa på extra. För att hjälpa kroppen att rensa ut hormonöverskott så är det viktigt att magen fungerar. Där spelar de mjuka fibrerna i grönsaker har en viktig roll. Mycket grönsaker i kombo med mycket vatten för att magen ska fungera bra.

6. Kosttillskott 

Detta hör delvis ihop med punkten ovanför. En stressad kropp har ofta för lite av näringen som den behöver och behöver därför en extra boost av både grönsaker och bra tillskott. Här nedanför ser du de tillskott som jag har tagit med länkar till de märken som jag har använt. Jag vill understryka hur viktigt det är med zink om man har kopparspiral. Alla mineraler är antagonister. Det vill säga dom här ihop i par och får man för mycket av en så drabbar det den andra. Koppar och zink hör ihop. Har man ett överskott av koppar så behöver man tillskott av zink för att balansera det.

De här kosttillskotten har jag ätit dagligen:

De två sista tillskotten är specifikt för huden och innehåller mineraler som hjälper huden att fungera som den ska. Jag väljer alltid tillskott av hög kvalitet och eko de gånger det finns. Det är viktigt för mig, för jag vill känna mig trygg med det jag stoppar i min kropp.

Jag hoppas att du tycker att inlägget har varit intressant. Om du har frågor eller funderingar så lämna gärna en kommentar nedanför inlägget. Om du inte ser kommentarsfältet, så klicka på rubriken och scrolla ner igen.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Helen
  5 april, 2017 at 14:30

  Interessant dette med hormoner, kjenner meg veldig igjen i symptomene du omtaler. Skriv gjerne mer!

 • Reply
  Anne
  5 april, 2017 at 14:41

  Tack, mycket intressant. Skriv gärna mer om Östrogendominans. :)

  • Reply
   admin
   5 april, 2017 at 20:41

   Tack! Det ska jag göra :)

 • Reply
  Caroline
  5 april, 2017 at 14:51

  Tack för ett super bra ämne!
  Tycker det är super viktigt att ta upp och jag känner igen mig i mycket du skriver.
  Även jag har fått fläckar i ansiktet på senare dar och har aldrig förstått var det varit men förstår nu att det är hormonerna även det.
  Jag ser gärna mer inlägg om obalans ihormoner.
  Vet att allt är väldigt inviduellt men när de kommer till träning undrar jag lite hur man ska tänka? Du säger att du styrketränar mer än cardio antar det är för att stressa kroppen mindre? Men om man har problem men oregelbunden mens bland annat och kanske mer östrogen är de bra o styrketränar då?
  Intervall träning har jag helt lagt ner men tänker som långpromenader eller Långlöpning/jobb borde vara bra för stress?
  Som sagt jag vet inte så mycket om detta utan föresten funderingar.
  Väldigt intressant ämne att ta upp i er podd :) hormonobalans och hur man ska tänka kring kost och träning kring det.
  Super bra inlägg, ska genast beställa de två tillskotten!
  Mvh Caroline

  • Reply
   admin
   5 april, 2017 at 20:44

   Tack :) jag kan verkligen rekommendera att du besöker mialundin.se och läser hennes bok mat för hormonell balans. Riktigt bra! Styrketräning är bra för att det balanserar hormoner när man lyfter tungt. All löpning och konditionsträning bör undvikas om kroppen är riktigt illa däran. Promenader är det mest pulshöjande. Är man redan stressar från jobb och annat så bygger löpning bara på stressen. Det lättar den inte tyvärr. Tar med mig önskemål om ämnen för podden :)

 • Reply
  Jessicka
  5 april, 2017 at 15:23

  Hej!
  Jag läser väldigt gärna mer om hormon er. Mycket intressant ämne. / Jessicka

 • Reply
  Karin
  5 april, 2017 at 17:41

  Jag är mycket intresserad av att läsa mer om hormoner då jag upplever många av de symptom du skriver om.

 • Reply
  Maria
  5 april, 2017 at 18:34

  Vill jätte gärna följa ?

 • Reply
  Marie
  5 april, 2017 at 22:43

  Jätteintressant ämne! Vill också väldigt gärna läsa mer om detta! :)
  //Marie

  • Reply
   admin
   6 april, 2017 at 08:22

   Kul :) ska absolut försöka skriva mer :)

 • Reply
  Pauline
  9 april, 2017 at 08:19

  Oj nu gick många ljus upp för mig! Läser väldigt gärna mer om hormonell obalans..

  • Reply
   admin
   12 april, 2017 at 10:09

   Det är ett otroligt stort område men ska försöka att skriva mer :)

 • Reply
  Karolina
  11 april, 2017 at 09:57

  Hej! Har du använt något annat preventivmedel istället för kopparspiral som du kan rekommendera om man vill undvika hormonella obalanser? Mvh karro.

  • Reply
   admin
   12 april, 2017 at 10:08

   Jag använder natural cycles och tar min temp varje morgon. Tar även regelbundet ägglossningstest.

  Leave a Reply