Härom dagen blev jag påmind om ett ”gammalt” recept här på bloggen. Det var en deltagarna i min ena omgång av CLEAN28 (individualiserad kostrådgivning i grupp med fokus på viktnedgång) som är igång just nu som hade hittat mitt recept på kesobröd. Påminnelsen fick mig att själv baka en omgång men denna gång gjorde jag receptet som frallor istället för skurna bitar som i det förra receptet. 

Det finns många varianter av kesobröd om man googlar runt men mitt sticker ut på så sätt att det är nötfritt för många andra innehåller mandelmjöl. Min man är nötallergiker och det gör att jag försöker göra så mycket nötfritt som jag kan. 

kesofralla
Kesofralla med ägg, avokado och pesto

Den dubbla mackan på bilden blev min lunch igår med lite pesto, ägg och keso. Jag höll mig mätt och belåten i 4-5 timmar utan problem. Lite portion men det är det som är det fina med protein och fett – du håller dig mätt läääänge. Så skönt att slippa sug och tänka på mat hela tiden.

Kesofrallor, 7 st

Knäcken äggen i en bunke och mixa slätt tillsammans med keso. Ha i övriga ingredienser och blanda slätt. Med blöta händer, forma frallor och lägg på en plåt. Strö över lite frö (jag använde chai-frö) och grädde i ugnen i 15-20 min på ca 200 grader. Ev lite lägre temperatur om du har en effektiv ugn. Dela gärna i halvor så får du 2 mackor eller så kan du äta bara en halva om du inte är så hungrig. 

Det går även bra att breda ut smeten i en mindre långpanna eller liknande och då kan man sen skära så många bitar som man vill ha. 

Per portion/hel fralla (utan tillbehör) enligt CLEAN28:  1 röda poäng, 1 blå poäng 

fralla på keso

Jag fick en fråga ang hur man gör med recept som innehåller ägg om man inte tål ägg. Det är ju mycket ägg om man bakar utan mjöl och spannmål så om man inte tål ägg så är ju det ett problem så klart. Jag hittade ett jättebra tips i Hanna Göranssons bok Friendly food där hon ger tips på hur man kan ersätta äggen. Jag har inte testat det själv så kan inte säga så mycket om hur det funkar med Hannas recept är ju jättegoda så säger hon att det funkar bra så gör det säkert det tänker jag.

Hannas tips:

Jag kan tänka mig att degen så klart blir lite extra ”fröig” men har man inga problem med det så borde de här tipsen funka fint. Om du testar före mig så meddela gärna hur det blev!

Till sitt en påminnelse – gå gärna in och följ mig på facebook. Framöver kommer jag att satsa lite extra på min facebook-sida och bland annat anordna frågestund för er läsare och annat kul där. Du hittar till mig här

5 svar

  1. Hej! Kan man byta ut kokosmjölet till mandelmjöl istället? Bakade dessa igår och de blev jättegoda, skulle dock vilja ha mindre kokossmak.

    1. Det tror jag inte är några problem. Ev att du behöver ha lite mer mandelmjöl än kokosmjöl för kokosmjölet suger upp mer vätska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *