2 In Pannkakor & plättar

Kesoplättar – perfekt mix av mättande protein och nyttigt fett som passar både stora och små

Kesoplättar är lika gott som det är lätt att röra ihop. Keso, ägg, kokosolja och så lite hallon på det – snacka om hälsofrukost! Mättande protein, hälsosamt fett och vitaminer ger en perfekt start på dagen. Dessutom passar kesoplättarna lika bra som mellanmål eller istället för macka med lite gott pålägg på. Mina kesoplättar är en storfavorit hos mina barn och jag brukar alltid se till att ha ett gäng i frysen så att det går lätt att plocka fram och värma på lite snabbt.

 

Kesoplättar med hallon och kvarg

Kesoplättar med hallon och kvarg

Kesoplättar, 1 port

 • 2 ägg
 • 100 gr keso (1 dl)
 • 2 tsk husk
 • en nypa salt
 • 0,5-1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk kokosolja till stekning

Mixa samman ägg, keso, husk, salt och vanilj till en slät smet med stavmixer. Värm en panna och låt kokosoljan steka. Klicka ut matskeds-stora plättar och stek på medelvärme. På bilder har jag blandat hallon och kvarg och har till men alla typer av bär är jättegott till och istället för kvarg så kan man om man vill ha lite turkisk yoghurt eller lite lättvispad grädde.

Per portion (utan tillbehör): 1,5 röda poäng, 0,5 blå poäng

kesoplättar med hallonkvarg

Undrar du över vad det där med röda och blå poäng betyder som står under receptet? Det är en del av mitt kostkoncept CLEAN28 som jag har arbetat fram under våren och som jag kommer att arbeta med när jag ger kostrådgivning i grupp. Det är ett koncept som bygger på att man som deltagare dels får tips och kunskap om vilken mat som är bra för kroppen och varför och dels hur mycket man ska äta. För som du säkert vet så kan man äta för mycket även av nyttig mat vilket ställer till det för många som har som mål att viktminska och komma i form.

Jag har deltagit i ett antal olika former av kostrådgivning online och kollat runt en del och min erfarenhet är att man ofta får luddiga råd som ”ät tills du är lagom mätt”. Men hur lätt är det för någon som lider av sötsug, äter av andra anledningar är hunger och som inte har bra kontakt med sina hunger- och mättnadshormoner? Med  så vaga och luddiga råd så kan viktminskning vara en rejäl utmaning. Det var det som fick mig att fundera kring ett sätt att kunna ge bra kostråd utan att behöva räkna kalorier men att ändå få till ett bra sätt att hålla koll på sina portioner. Det är där de röda och blå poängen kommer in i bilden. Jag har satt ihop ett koncept som jag kommer att individanpassa för alla deltagare och som bygger på olika poäng som man på ett enkelt sätt håller ordning på. 

Här kan du läsa mer om CLEAN28 om du är nyfiken. Första omgången drar igång 9 maj och ni är flera som redan anmält er. Om du vill ha en plats och lära dig ett lätt sätt att hålla koll på din mat och komma i form lagom till sommaren, så maila mig på annika@cleaneatingbyannika.se.

CLEAN28

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Proteinbröd med morot – glutenfritt & slow carb |
  17 februari, 2017 at 11:00

  […] Kesoplättar […]

 • Reply
  Ylva
  6 mars, 2017 at 22:43

  Hej och tack för ett spännande recept. Går det att utesluta eller ersätta husk med något annat?

 • Leave a Reply