5 In Personligt

Kokosolja är inte farligt – mina mot argument till rapporten från the American Heart Association

Den senaste tiden har jag fått en hel del frågor om den rapport som kom från The American Heart Association angående kokosolja. I raporten kunde man läsa att koksolja är skadligt för hälsan och bör undvikas. Budskapet i rapporten saknar vetenskaplig grund. Det gör mig både ledsen och upprörd att sådana här budskap sprids som en löpeld på till exempel Facebook och skrämmer upp vanliga människor.

5 argument för kokosoljan

Kokosolja är verkligen supermat och något som vi alla bör äta dagligen. Här nedanför delar jag 5 motargument till rapporten från the American Heart Asscotiaion. Källorna jag använder mig av, kan du läsa genom länkar mot slutet av inlägget.

 1. Kokosolja är i n t e farligt vad gäller kolestrol. HDL, det goda kolestrolet, är oerhört viktigt för vår hälsa och det får vi i oss genom att äta mättat fett som i kokosolja. Allt mättat fett är inte bra. Det beror på kvalitet. Men mättat fett från kokosolja är naturligt och jättebra för oss och vårt gods kolestrol.
 2. Att se till andelen HDL, det goda kolestrolet, istället för blodfetter säger mer om vår hjärthälsa. Faran ligger i om vi har hög andel LDL, det onda kolestrolet, som vi får från socker och snabba kolhydrater som skadar våra kärl.
 3. Fettet i kokosolja hjälper till att sänka blodfetter och öka HDL, det goda kolestrolet. Två saker som gagnar vår hälsa.
 4. The American Heart Association förespråkar bruket av vegetabiliska oljor före mättat fett. Vi vet genom forskning att alla vegetabiliska oljor inte är bra då de innehåller en mycket hög andel omega-6 som rubbar vår balans till omega-3. Läs mer här. De förespråkar alltså ståndpunkten att fett från vegetabilier är bra och att mättat fet är faligt, oavsett källa och kvalitet.
 5. Det har visats gång på gång att vegetabiliska oljor som solrosolja och majsolja är starkt kopplade till inflammation i kroppen. Det här koncentrerade sättet att äta fett från de här grödorna är inte naruligt och rubbar vår balans mellan omega-2 och omega-6. Undantaget för detta är oliv- och kokosolja av bra kvalitet.

Fortsätt äta kokosolja dagligen

Det finns ingen anledning till att känna sig orolig för att äta kokosolja. Kokosolja är en fantastisk fettkälla som gynnar vår hälsa. Ha istället större respekt och undvik socker och snabba raffinerade kolhydrater som höjder det onda kolestrolet och skadar din blodkärl. 

Jag vill avsluta med att vara tydlig med att som med allt så är kvalitet en avgörande faktor. Mättat fett i kokosolja av bra kvalitet är nyttigt för oss men det betyder inte att allt mättat fett är bra. Mättat fett från margarin och processade charkprodukter är en helt annan sak. 

Källor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228046

http://www.jci.org/articles/view/6572

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1386252

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-34

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16403234

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500874

http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/276.full

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x/abstract

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x/abstract

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Åsa
  22 juni, 2017 at 11:25

  Tack för argumenten! Trots att jag läst på så mycket om det här på senare tid och övertygats om att mina gamla friskvårdskunskaper sedan 90-talet om det mättade fettet inte riktigt stämmer, blir jag fortfarande tveksam inför vad som gäller när den här typen av forskningsrön dyker upp (Livsmedelsverket och KI:s ”livsstilsprofessor” varnar ju också fortfarande för kokosoljan!). Hoppas verkligen att den där osäkerheten blir uppklarad genom att någon sorts konsensus kan nås av forskare på området. Folk blir ju klart förvirrade av så olika budskap. Följer nu med stort intresse din blogg, jättefin! :)

  • Reply
   admin
   22 juni, 2017 at 21:19

   Ja visst är det så. Vi vet ju bara det vi vet just nu. Men jag menar att man måste vara nyttig för vad modern forskning säger. Om riktigt genomförd forskning visar att kokosolja är farligt, ja då måste man ju ta till sig det oavsett vad man tror sedan innan. Men denna rapport är helt ogrundad.

   Kul att du gillar bloggen :)

 • Reply
  Kokosolja? | Jilina.se
  22 juni, 2017 at 12:40

  […] Du kan också läsa mer här hos Annika. […]

 • Reply
  Bengt D Nilsson
  22 juni, 2017 at 13:39

  LDL är din bästa vän
  http://annikadahlqvist.com/2017/05/29/ldl-din-basta-van/

 • Reply
  Matilda
  24 juni, 2017 at 09:05

  KolestErol! ?

  I övrigt kan jag bara instämma – mer kokosolja åt folket! Det är verkligen en långsam process att omvända mättat fett-skrämselpropagandan.

 • Leave a Reply