Här har ni en av mina nya favoriter! Jag försöker ju att dra ner på mejerierna och bestämde mig för att testa att göra en glass baserad på kokosgrädde. Resultatet blev en fräsch och frisk glass som svalkade gott i helgens värme. Om du bortser från smaksättningen så har du ett bra grundrecept för mejerifri glass att smaksätta efter eget tycke.

Exotisk mejerifri kokosglass, 4 port

  • 4 dl krämig kokosmjölk eller kokosgrädde
  • 3 ägg
  • 1-2 msk ev sötning
  • 0,5 dl riven kokos
  • 1 passionsfrukt

För att kokosgrädden ska gå att vispa liknande vanlig grädde så bör burken eller förpackningen få stå i kylen över natten. Kylan gör att den enklare går att vispa lite fluffig.

Häll den kalla kokosgrädden i en bunke och vispa en stund med elvisp tills fluffig. Det kan vara svårt att få kokosgrädden/mjölken fluffig och om du inte får till det så blir glassen god ändå.

I en annan bunke knäcker du äggen och tillsätter ev sötning, kokos och vanilj. Vispa pösigt med elvisp i några minuter.

Gröp ut passionsfrukten och blanda ner i äggsmeten.

Använd en slickepott och vänd försiktigt ner kokosgrädden i äggsmeten.

Bäst resultat och en glass utan alltför mycket iskristaller får du om du använder en glassmaskin. Följ i då instruktionerna för just din maskin.

Om du inte har någon glassmaskin så blir det ändå en god glass men med risk för lite fler iskristaller. Häll upp i en lagom stor låda med lock och ställ in i frysen. Efter ca 30 min tar du ut glassen och rör runt med en sked/slev för att blanda runt. Efter ytterligare 30 min gör du samma sak igen. Låt stå i frysen tills helt frusen.

Ta fram och låt tina 10-15 min innan servering.