6 In Annika tipsar

Mina tankar om kosttillskott för att optimera hälsan och varför jag ändrade mig

Om du hade frågat mig för 1 år sen om jag ansåg att kosttillskott behövs så hade jag svarat nåt i stil med: Nä, så länge man äter en bra och varierad kost med mat av bra kvalitet så behövs inga kosttillskott. Min man brukar påminna mig om hur jag fnyste åt hans tillskott förr när min samling med kosttillskott nu för tiden bara växer och växer. Men visst är det tur att man kan ändra sig!

Behöver man ta kosttillskott?

Vad fick mig att ändra mig och börja ta kosttillskott?

Det som fick mig att ändra mig var när jag utbildade mig till kostrådgivare hos Paleo Institute och min fantastiska lärare

Jonas Bergqvist fick mig att förstå hur relativt näringsfattig mycket av den mat vi äter idag är och även att förstå skillnaden mellan att hålla sig ”o-sjuk” och att optimera. Mycket av den frukt och grönsaker som vi äter idag drivs upp snabbt för ökad produktion och skördas i förtid för att mogna under transport. Det är faktorer som starkt påverkar näringsinnehållet negativt. Dagens köttproduktion lämnar också mycket att önska och mycket av det kött vi äter håller ganska låg kvalitet och till exempel inte så mycket omega 3 som de borde göra. Och processade halvfabrikat ska vi inte ens prata om…

Jonas fick mig även att inse att det är en stor skillnad i att hålla sig frisk, dvs o-sjuk, och att optimera sin hälsa. Mer om detta i nästa stycke.

Innan jag berättar mer så vill jag vara tydlig med att kodtillskott är just tillskott. Det är ingen bra idé att äta kosttillskott istället för bra mat. Bra mat är grunden och sen kan kosttillskott ha en plats att optimera ytterligare.

Måste man ta kosttillskott?

Nej, man måste inte ta kosttillskott. Det är inte så att du trillar ner knall och fall död för att du inte tar kosttillskott. Du kan säkert leva ett helt liv utan kosttillskott och klara dig helt ok. Men om du ska/bör ta kosttillskott eller inte hänger till stor del på vad du har för krav, menar jag. Vill du bara hålla dig o-sjuk så räcker säkert en i grunden bra kosthållning långt men om man inte bara vill hålla nästan ovanför vattnet utan man vill optimera och må bättre än ok, ja då har kosttillskott en plats.

Vilka kosttillskott rekommenderar jag?

En bra bas som jag menar att alla mår bra av är tillskott av omega-3, d-vitamin (när vi inte får tillräckligt från solen) och magnesium. Omega-3-fettsyrorna kan göra under för kroppen och har visat sig ha positiva egenskaper för så väl förebyggande av demens och som värkande leder. Jag har personligen också märkt att jag inte längre behöver smörja in mig på samma sätt sen jag ökade på omega-3 då huden håller sig mjuk och smidig bättre. D-vitamin gör oss bland annat piggare och ett tillskott kan göra under för välmåendet under de där mörka vintermånaderna. Magnesium är bland annat avslappnande för blodkärlen och hjälper mot både muskelkramp och huvudvärk/migrän.

Du har väl läst de här tidigare inläggen om kosttillskott?

Det var där jag börjande – med omega-3, d-vitamin och magnesium. Sen dess har det ena tillskottet efter det andra tillkommit och idag äter jag även bland annat b-vitamin, zink och selen.

Vilka doser ska man ta?

Detta är så klart individuellt och beroende på vilka brister och behov som man har. Men de doser som ofta anges på förpackningarna är relativt låga. Den dos som ofta anges är vad vi behöver för att inte bli sjuka. En minini-nivå liksom. Men om man inte bara vill hålla sig o-sjuk utan man vill optimera så kan man ofta öka på dosen för flera av tillskotten. I alla fall under en period för att snabbt förbättra sina lager.

Min lärare, Jonas Bergqvist, rekommenderar följande doser dagligen och jag kan inte annat än instämma:

Omega-3: 2-4 g per dag
Vitamin D: 5 000 IE (125 mcg) per dag

Han menar även att följande tillskott och doser kan vara att rekommendera som tillskott hos en del personer:

Zink 30 mg per dag
Magnesium 400 mg per dag
Multivitamin
Vitamin C: > 2 g per dag

Jag hoppas att du tycker att inlägget var intressant och lämna gärna en kommentar med dina tankar och funderingar kring kosttillskott. Kanske tycker du att det är onödigt – berätta gärna i så fall dina tankar. Kanske har du börjat med tillskott – upplever du någon förändring? Vad i så fall och hur?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  23 maj, 2016 at 08:53

  Jag började käka zink för två veckor sedan. Var lite illamående i början, men nu har jag märkt att jag plötsligt har långa naglar! Jag som annars har svårt att få mina naglar att växa ut haha. Känner mig rätt nöjd med den cocktail jag tar i dagsläget, men behöver komplettera med magnesium och något B-vitaminkomplex.

  • Reply
   admin
   24 maj, 2016 at 06:38

   Hår, naglar och hur brukar jag märka stor skillnad på när jag slarvar resp sköter mig med mina tillskott :)

 • Reply
  Therese
  23 maj, 2016 at 20:24

  Tack för bra inlägg om kosttillskott.
  Jag undrar om du har tips på något bra märke som har god kvalite av till exempel omega 3 och magnesium?

  • Reply
   admin
   24 maj, 2016 at 06:37

   Jag gillar ett märke som heter vitaprana som finns hos bodystore. Ekologiska och bra tillskott.

 • Reply
  25 % rabatt på VitaPranas ekologiska produkter | Clean Eating by Annika
  19 juli, 2016 at 07:00

  […] Mina tankar kring kosttillskott för att optimera hälsan och varför jag ändrade mig […]

 • Reply
  Magnesium | Clean Eating by Annika
  30 oktober, 2016 at 08:54

  […] Mina tankar kring kosttillskott […]

 • Leave a Reply