0 In Crossfit & träning

Mitt hemmagym

Detta inlägg innehåller annonslänkar och reklam för produkter hos Bodystore.com. Men som vanligt, jag rekommenderar aldrig produkter som jag själv inte gillar och använder.

Jag och barnen är nu mitt uppe i vår första av totalt 8 veckors sommarlov. Nästa vecka gör Henrik oss sällskap i tre veckor och vi hoppas att solen och det fina vädret fortsätter. Jag älskar att spendera dagarna men mina barn. Så klart är det toppar och dalar som det alltid är, men sett till helheten så är det fantastiskt. Vi tar sovmorgon. Äter frukost utan att stressa. Tar dagen som det kommer. Spontan-myser och kramas när vi känner för det. Vi liksom bara är. 

Men det finns ett problem för en träningsälskande mamma för mig. Speciellt med en pappa i huset som reser mycket så att det är jag och barnen 24 timmar om dygnet. Träningen blir svår att få till. Jag kan inte ta mig ut och springa när Henrik inte är hemma, av förståeliga skäl. Barnen har hängt med mig till gymmet några gånger men det hänger mycket på deras dagsform hur effektivt och långt mitt pass blir. Vill de inte vara där så blir det korta och ganska ineffektiva pass. Men älskar hur jag inför sommaren har löst problemet genom att utöka mitt hemma-gym. Nu finns det inga ursäkter!

Mitt hemma-gym

Att ha lite träningsutrustning hemma underlättar verkligen. Man kommer ganska långt på kroppsviktsövningar men om man som jag vill ha det lite tyngre så finns det en hel del bra utrustning att skaffa sig. Surfar du runt en stund på nätet kommer du även att märka att det vimlar av träningsprogram i alla möjliga former. Det finns garanterat något för alla.

Extra kul när barnen hänger på. Det blir som en lekstund för oss tillsammans. För mig är det viktigt att göra träning/rörelse naturligt för barn. På samma sätt som jag vill lära dem vad bra mat är så vill jag att rörelse ska vara naturligt för dem. Något man gör för att må bra. Som att borsta tänderna.

hemmagym

hemmaträning hemmagym

Börja med mattan

Det första du ska skaffa dig, enligt mig, är en bra matta. Jag älskar min matta från Grounded Factory och blir glad varje gång jag ser den. Grounded Factory gör ekologiska mattor som är helt fantastiska. Dels är mattorna otroligt vackra och dels har de en sådan härlig känsla. Ytan är som mocka och alldeles len och mjuk. Men mattorna är helt veganska och det är inte fråga om riktig mocka. Jag älskar min matta och det var en present till mig själv i höstas när jag inte mådde så bra. Det finns mattor i alla prisklasser och Bodystore.com har ett stort utbud. 

Med ett gummiband och en boll kommer du långt

Att skaffa sig ett tränings-gummiband kostar inte många kronor och med ett sånt hemma kan du enkelt och effektivt träna mer eller mindre hela kroppen. Min blogg-kollega Karin har skrivit ett bra inlägg om det här med gummibands-träning. Hon ger bra och konkreta råd både på vad du ska tänka på och övningar att göra. Ett gummiband kostar från hundralappen och uppåt. Bodystore.com har ett stort utbud av gummiband i alla möjliga former, utförande och priser.

En balansboll är jättebra att ha hemma. Kan användas i så många övningar och eftersom balansträning läggs på automatisk så tränar även alla småmuskler på ett effektivt sätt. Här kan du se 48 övningar som du kan göra med balansboll. Ett riktigt bra och varierat redskap. Att lägga till balansträning till övningarna gör träningen mer effektiv. Här hittar du prisvärda balansbollar.

hemmaträning hemmagym

Lägg därefter till vikten om du känner behov

Nästa steg tycker jag är att lägga till lite tyngre vikter. Är du nybörjare så kommer du långt med kroppsviktsträning och ett gummiband men om din kropp är mer van vid träning så behövs ofta lite tyngre vikter för tillräcklig utmaning. Jag har under året samlat på mig allt mer utrustning och idag har jag hemma:

Kettlebell är min favorit. Så enkelt att använda till så många övningar. Funkar till allt. När jag skulle köpa min första kettlebell så frågade jag min vän Sofia om vilken vikt jag skulle satsa på. Hon skrev det här blogginlägget som ger bra råd till dig som ska köpa en kettlebell. 

För rörlighet och balans

Jag har länge vetat att jag borde träna mer rörlighet men ofta prioriterat bort det för att jag vill svettas och ”träna ordentligt”. Men i höstas fick jag problem med mina knän när jag sprang och jag kände att det var dags att lyssna bättre till kroppen. Att stå en stund varje dag på balansbrädan har verkligen gjort under. Genom att träna balansen på den så stärks alla små-muskler inne i fot och knä och det har verkligen hjälpt mig. Även att rulla en stund på foam rollern varje dag har hjälpt mig.

hemmaträning hemmagym

Hitta övningar och hemma-pass

Nätet är som sagt en guldgruva när det kommer till att hitta övningar och pass för hemma-träning. Om du gillar att se någon annan göra övningarna så rekommenderar jag YouTube. En av mina favoriter är en amerikansk tjej som kallas sig för Sarah fit. Hon har jättemånga bra och effektiva pass för hemmaträning. Både med och utan redskap.

Cirkelträning är grymt för att få upp flås och samtidigt träna styrka. Jag brukar sätta på hög musik och ha en post-it där jag skrivit övningarna jag ska göra. Jag brukar köra varannan styrka och varannan flås. Antingen kör jag antal repetitioner/övning eller på tid. Till exempel antingen att jag ska göra 20 repetitioner innan jag byter eller att jag kör i 60 sekunder. På 20 minuter kan du effektivt köra igenom kroppen och få upp flåset rejält. Inte sällan för jag mer träningsvärk av sådan träning än träningen på gymmet. När man kör cirkelträning på det sättet och det blir lite cross fit-inspirerat så aktiverar fler muskler samtidigt som gör träningen riktigt effektiva. Både Sofias och Karins bloggar är guldgruvor för att hitta övningar att använda sig av.

Jag hoppas att inlägget har gett dig både inspiration och tips till att få till träning på ett smidigt sätt även när tiden känns knapp. Fundera kring vilken utrustning som skulle kunna passa dig och unna dig att få till effektiva träning snabbt och enkelt. Har du frågor eller kommentarer, så lämna dem gärna nedanför. Berätta gärna om hur din träning ser ut. Har du någon plan för sommaren? Det är alltid lika kul att läsa det ni delar med er av!

clean eating by annika

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply