2 In Sötsaker - recept

Nyttig fudge utan socker & mjölk

Fudge – någon mer än jag som älskar? Efter lakrits så kommer fudge på en stark andraplats på min godaste-godis-lista. Och visst är det fantastiskt att fudge kan göras utan socker? Perfekt för alls oss som gillar godsaker men som gärna väljer en lite nyttigare variant.

Denna fudge är riktigt riktigt god. Det är dessutom ett enkelt recept som är perfekt att göra tillsammans med barnen. Du kan även ha i t ex kakao för chokladfudge. Smaken kan även variera genom att välja olika nötsmör som mandel, valnötter, hasselnöt, jordnöt eller cashew.

nyttig fudge sockerfri mjölkfri

nyttig fudge sockerfri mjölkfri

En nackdel är dock att de bör förvaras kallt och helst i frysen. De blir inte stenhårda utan kan ätas mer eller mindre direkt ur frysen. De blir däremot snabbt kladdiga och mjuka när de tinar. Att lägga fram små skedar på fikabordet kan vara ett tips.

Jag har inte testat själv men om du gör chokladfudge och har i smält choklad så kan jag tänka mig att de håller sig kladd-fria lite bättre. Eftersom chokladen stelnar tänker jag.

Om du har andra tips på hur man kan få den att hålla formen bättre i rumstemperatur, så tipsa mig gärna.

Jag sötar med banan och björksocker. Björksocker är en form av sötning som inte påverkar blodsockret alls starkt. Jag har berättat mer om det i inlägget Björksocker – naturligt sätt att söta.

Nyttig fudge utan socker & mjölk, ca 6-8 bitar

Du behöver:

 • 1 dl valfritt nötsmör
 • 1 liten banan (100 gr)
 • 1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
 • 1 nypa flingsalt
 • 1 msk kokosolja (rumstempererad)
 • 1 msk björksocker (kan uteslutas om du känner att sötman från bananen räcker)

Gör så här:

 1. Skala bananen och bryt eller skär i bitar.
 2. Lägg i en bunke eller mixer, tillsammans med övriga ingredienser.
 3. Mixa till en slät massa.
 4. Klä sedan en liten form (ca 10/15*10/15 cm) med bakplåtspapper.
 5. Fördela smeten jämt i formen.
 6. Ställ in frysen i ca 2-3 timmar.
 7. Ta sedan ut formen och skär fudgen i lagom stora bitar.

nyttig fudge sockerfri mjölkfri

nyttig fudge sockerfri mjölkfri

Fler nyttiga godsaker utan socker och mjölk

Gillar du recept som det här? Berätta gärna för mig i kommentarerna. Omöjligt för mig att veta annars vad ni gillar och/eller vill se mer av. Kanske har du letat efter ett recept länge utan att hitta det – tips mig vettja så ska jag försöka fixa det åt dig.

Önskar dig en fortsatt fin fredag och helg!

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tamy
  27 oktober, 2018 at 16:21

  Tusen tack för tipset, detta måste absolut testas… Och precis som för dig så kommer lakrits alltid som no. 1 även för mig/oss :)

  • Reply
   admin
   7 november, 2018 at 09:11

   Älskar lakrits :) har ni hunnit testa än? Vad tyckte ni i så fall? :)

  Leave a Reply