0 In Annika tipsar/ Personligt

Plastbanta ditt kök

I onsdags vid min föreläsning i Skärhamn så berättade jag lite om vad man kan/bör tänka på när man lagar sin mat med tanke på redskap och utrustning för att undvika att få i sig massa elaka kemikalier. Det här inlägget tänkte jag ägna åt att sammanfatta den tankarna lite.

Det är ju trots allt inte enbart maten som står bakom problemet med kemikalier i vi får i oss genom det vi äter. Olika redskap och förpackningar har också en del i det hela. Jag skulle vilja uppmana dig att ägna en stund åt att granska dina plastredskap där hemma. Om  du vänder på din plastburk så ser du flera symboler. Bland annat en triangel som någon av de här nedanför. Varje siffra symboliserar olika olika typer av plast.

fixa-plastkarta

 

De du bör undvika är främst siffrorna 3 och 6. 

Nr 7 kan också vara bra att undvika så gott det går. Bara för att en produkt är märkt med en 7a så betyder det inte nödvändigtvis att den innehåller farlig plast men siffran 7 är en samlings-beteckning för ”övriga plaster” som inte passar in under någon av de andra beteckningarna. Här kan alltså både bra och dåliga typer av plast hamna. Som tumregel kan man tänka att billiga produkter märkta med nr 7 nog inte är så bra men om du har fått betala lite mer, ja då är det troligen en ok typ av plast.

Här kan du läsa mer om märkningen av plastprodukter. 

Här är en länk till en läsvärd artikeln från Göteborgs posten. 

Det är främst när man värmer plastprodukter som risken finns för kemikalier att föras vidare till maten. Så en grundregel är att aldrig värma plastprodukter. Lägg upp maten på en tallrik innan du stoppar in den i micron. Och använd aldrig glasslådor och andra typer av plastlådor.  Använd bara matlådor som är gjorda för att användas vid matlagning.

clean eating fika

Mina tips på hur du kan dra ner på plast i köket:
 
Välj bort:
  • Teflon och non-stick-beläggningar (är dock ok så länge de är helt hela, minst lilla repa eller skada så byt ut)
  • Plastskärbrädor (dock är plastskärbräda att föredra för kyckling så att du får den ordentligt ren)
  • Matlådor av plast som ska värmas i micron (ha koll på märkningen)
  • Bunkar och skålar av plast
  • Stekspadar och andra redskap av plast

Välj istället:

  • Gjutjärnsstekpanna
  • Skärbrädor av trä
  • Matlådor i glas
  • Bunkar av rostfritt stål
  • Köksredskap i trä eller rostfritt stål

Om du vill investera i matlådor i glas så kan de kosta en del men på ikea har de glaslådor till bra pris så satsa på dom i så fall. Men håll ögonen öppna för material i rostfritt stål då det kommer mer och mer på marknaden. 

clean eating glass

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply