2 In Personligt

Proteinplättar – perfekt vid träningen

Här kommer ett recept på proteinplättar som jag testade i veckan och åt som frukost efter morgonträningen i gymmet. Receptet innehåller proteinpulver och är egentligen inget man som vanlig motionär behöver men vid tung styrketräning kan det ha en poäng och ger snabbt och enkelt ett extra tillskott av protein. Det finns många proteinpulver på marknaden som håller ganska dålig kvalitet men mot slutet av inlägget tipsar jag om några varianter som jag gillar. 

proteinplättar

Ni var ett gäng som antog min måndagsutmaning i veckan att testa en ny frukost och detta är alltså mitt bidrag till utmaningen. Du som hängde på utmaningen får jättegärna lämna en kommentar och berätta vad du testade till frukost för att tipsa och inspirera mig och de andra läsarna. 

Proteinplättar, 1 port

 • 2 ägg
 • 1,5 dl vatten
 • 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak, 25-30 gr
 • 0,5 msk husk
 • 1 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt
 • kokosolja att steka i

Knäck äggen i en hög bunke och ha i övriga ingredienser. Mixa slätt med en stavmixer. Stek plättarna på medelvärme i en panna med kokosolja. Servera med valfria bär eller frukt och lite kvarg, keso eller varför inte lite vispad kokosgrädde

proteinplättar med hallon

Variera och experimentera med nya tillbehör

Pannkakor och plättar är en stor favorit hos barnen här hemma och när man gör olika recept baserade på ägg, kokosmjölk och så vidare och hoppar över vetemjölet så är det riktigt bra mat med mättande protein och nyttigt fett. (Om vanliga pannkakor med köpe-sylt kan kallas för mat ställer jag mig starkt frågande till och jag förstår inte hur det kan erbjudas som lunchalternativ till barn på IKEA och andra matställen. Efterrätt – ja men mat – nej.) Jag brukar variera tillbehören till pannkakorna och här är mina barns favoriter (mina egna favoriter också för den delen...):

Tärnad frukt

Färska eller tinade bär

Vispad kokosgrädde

Chia-sylt

Hackade nötter

Nötsmör

På bloggen hittar du många förslag och recept på goda tillbehör till pannkakorna. Använd sökfunktionen högst upp till höger på sidan.

På bloggen hittar du många förslag och recept på goda tillbehör till pannkakorna. Använd sökfunktionen högst upp till höger på sidan.

Vilka proteinpulver kan man använda?

Som jag nämnde inledningsvis så är många av de proteinpulver som säljs idag ganska dåliga och inte av någon vidare kvalitet. Dels är vasslet de är gjorda av av dålig kvalitet och kommer från kor som inte har levt under optimala förhållanden med stress, dålig mat osv och dela är de fullproppade med massa sötningsmedel och konstgjorda smak- och färgämnen. 

Jag tycker inte proteinpulver är något man ska äta i tid och otid men vid styrketräning så kan de ibland ha sina fördelar så man snabbt och enkelt vill få i sig protein. Jag brukar använda de här proteinpulvren och gillar dem. 

 

proteinpulver

Bra proteinpulver utan alltför mycket konstigheter.

 

Hampaproteinet från Fitnessguru är ett bra alternativ om man vill ha ett mejerifritt proteinpulver. Det är smaksatt med naturlig vanilj och sötat med stevia och kokossocker. Du hittar det här

Holistics proteinpulver innehåller vassle av bra kvalitet och kommer från svenska kossor. Smaksatt med riktig vanilj och innehåller inga sötningsmedel. Det går att köpa på flera olika håll och du kan läsa mer om det här.

Bilderna är lånade från Fitnessgurus och Holistics hemsidor. 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jennie
  18 april, 2016 at 20:10

  Testade dessa idag (utan proteinpulver) och är glad att jag gjorde dubbel sats så jag har frukost imorgon ;)

 • Reply
  Barnvänlig helgmeny full att goda och nyttiga recept |
  22 april, 2016 at 10:00

  […] så funkar det helt ärligt helt ok med att bara snabbt koka upp lite frysta bär och mosa ihop. Här tipsar jag även om fler tillbehör till pannkakorna och plättarna. Lunchen blir en god och […]

 • Leave a Reply