11 In Sötsaker - recept

Riktig gräddglass utan vitt socker som du enkelt gör själv

 

Jag kollade bland bilderna i kameran och insåg att jag ju helt har glömt att dela med mig av mugg superenkla recept på gräddglass. Jag försöker göra egen glass så ofta jag kan och speciellt så här på sommaren gillar jag att ha ett lager i frysen att ta av. Detta är ett riktigt gott grundrecept som är en favorit i vår familj. Med ingredienser som grädde, ägg och vanilj – hur kan det inte bli gott liksom!!

Varför jag gör egen glass

Det är inte bara för sockrets skull som jag drar mig för att köpa färdig-glass utan tyvärr brukar de flesta sorter innehålla en hel del annat som man inte vill ha. För att dra ner på kostnader drar man ner på ägg och grädde och gör på mjölk och mjölkpulver istället och då är det svårt att få till den där krämiga konsistensen. Vad gör man då? Jo man tillsätter nåt annat så klart och det är inte ovanligt med olika former av stabiliseringsmedel. Jag ha vänt och läst på de flesta paket och min erfarenhet är att den sort som innehåller mest riktiga ingredienser är SIA-glass så välj i så fall helst den. Personligen väljer jag helst Alveste-glass om jag ”måste” köpa. Du kanske såg mitt inlägg häromdagen?

Läs mer:

>> Vad innehåller glassen?

 

lakritsglass3

 

Enkelt recept på äkta gräddglass

Detta är ett recept som följde med vår glassmaskin när jag köpte den. Det är ett grundrecept som kan smaksättas efter tycke och smak. Personligen så brukar jag inte smaksätta mer än med vanilj eller några bär men självklart är det bara fantasin som sätter gränserna. Receptet blir en lagom sats till 4 portioner eller 5-6 glasspinnar.

 

glassformar

 

 • 3 dl vispgrädde
 • 2 st ägg (helst eko)
 • 0,5 dl sötning (jag brukar använda sukin, sötströ eller björksocker)
 • 1 tsk äkta vaniljpulver

Vispa grädden medelhård med elvisp. I en annan bunke vispar du sen ägg, sötning och vanilj  till en ljusgul luftig smet. Vänd sedan ner grädden med en slickepott i äggsmeten. Försiktigt för att behålla så mycket luft och fluff som möjligt. Smaka av och ha i mer sötning om du tycker att det behövs. 

Jag häller sen smeten i min glassmaskin och följer instruktionerna till maskinen men så klart blir det även god glass utan glassmaskin. Häll så smeten i en burk med lock och ställ i frysen i minst 3-4 timmar. Ta ut och rör runt efter varje timme för att undvika iskristaller tills den är helt fryst. Ta gärna fram 20-30 min före servering.

 

glassmaskin

gräddglassmedbär

bärglass

 

Ge min inspiration!

Som sagt blir det mest vanlijglass här hemma när jag gör egen, men egentligen är jag inte en person som gillar vaniljglass bäst. Jag föredrar faktiskt glass med mer smaksättning och godsaker i. Gärna choklad, kolasås, nötter – mums! Snälla ge min inspiration på smaksättningar att testa! Vad är din favoritsmak? Kanske blir det just den jag testar nästa gång :)

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Anna
  8 juli, 2016 at 06:42

  Oooooh vad mumsigt det ser ut! Nu har jag inte provat ännu, men funderar på om glass smaksatt med rabarber-kompott kan vara nåt? Man får dra ner på glass sötning då antar jag.

  • Reply
   admin
   11 juli, 2016 at 21:38

   Låter gott!

 • Reply
  Stina
  8 juli, 2016 at 07:59

  Vad är det för glassformar på bilden?
  Kram
  Stina

  • Reply
   admin
   11 juli, 2016 at 21:38

   Köpa på nätet hos ekokul.se

 • Reply
  Ekofilosophie
  8 juli, 2016 at 15:16

  Kardemummaglass med äppelbitar är en variant som jag brukar göra :)

  • Reply
   admin
   11 juli, 2016 at 21:38

   Mums!

 • Reply
  Bounty-sandwich med glass – nyttigt fredagsfika |
  3 mars, 2017 at 12:00

  […] vaniljglassen från Add Icecream men om du vill göra egen så hittar du ett riktigt gott recept här (länk). Här kan du läsa mer om glassen från Add […]

 • Reply
  Sofia
  31 maj, 2017 at 10:24

  Tänker att man kan smaksätta med jordnötssmör och hackad mörk choklad eller pecannötter med kolaswirl. Koka grädde på låg värme LÄNGE och tillsätt sukrin gold så får du en kolasås. Borde bli jättegod att tillsätta i glassen :)

  • Reply
   admin
   5 juni, 2017 at 07:08

   Mums! Låter verkligen fantastiskt gott. Glass helt i min smak :)

 • Reply
  Kattarina Rangdal
  31 maj, 2017 at 11:57

  Hej
  Tusen tack för all inspiration man får av dig. Jag undrar vart man kan köpa dom fiffiga glasskålarna i rostfritt som du har i ditt recept ”Riktig gräddglass utan vitt socker”?

  Med vänlig hälsning, Kattarina

  • Reply
   admin
   5 juni, 2017 at 07:08

   Jag har köpt dem på ekoklok.se

  Leave a Reply