Jag kollade bland bilderna i kameran och insåg att jag ju helt har glömt att dela med mig av mugg superenkla recept på gräddglass. Jag försöker göra egen glass så ofta jag kan och speciellt så här på sommaren gillar jag att ha ett lager i frysen att ta av. Detta är ett riktigt gott grundrecept som är en favorit i vår familj. Med ingredienser som grädde, ägg och vanilj – hur kan det inte bli gott liksom!!

Varför jag gör egen glass

Det är inte bara för sockrets skull som jag drar mig för att köpa färdig-glass utan tyvärr brukar de flesta sorter innehålla en hel del annat som man inte vill ha. För att dra ner på kostnader drar man ner på ägg och grädde och gör på mjölk och mjölkpulver istället och då är det svårt att få till den där krämiga konsistensen. Vad gör man då? Jo man tillsätter nåt annat så klart och det är inte ovanligt med olika former av stabiliseringsmedel. Jag ha vänt och läst på de flesta paket och min erfarenhet är att den sort som innehåller mest riktiga ingredienser är SIA-glass så välj i så fall helst den. Personligen väljer jag helst Alveste-glass om jag ”måste” köpa. Du kanske såg mitt inlägg häromdagen?

Läs mer:

>> Vad innehåller glassen?

 

lakritsglass3

 

Enkelt recept på äkta gräddglass

Detta är ett recept som följde med vår glassmaskin när jag köpte den. Det är ett grundrecept som kan smaksättas efter tycke och smak. Personligen så brukar jag inte smaksätta mer än med vanilj eller några bär men självklart är det bara fantasin som sätter gränserna. Receptet blir en lagom sats till 4 portioner eller 5-6 glasspinnar.

 

glassformar

 

Vispa grädden medelhård med elvisp. I en annan bunke vispar du sen ägg, sötning och vanilj  till en ljusgul luftig smet. Vänd sedan ner grädden med en slickepott i äggsmeten. Försiktigt för att behålla så mycket luft och fluff som möjligt. Smaka av och ha i mer sötning om du tycker att det behövs. 

Jag häller sen smeten i min glassmaskin och följer instruktionerna till maskinen men så klart blir det även god glass utan glassmaskin. Häll så smeten i en burk med lock och ställ i frysen i minst 3-4 timmar. Ta ut och rör runt efter varje timme för att undvika iskristaller tills den är helt fryst. Ta gärna fram 20-30 min före servering.

 

glassmaskin

gräddglassmedbär

bärglass

 

Ge min inspiration!

Som sagt blir det mest vanlijglass här hemma när jag gör egen, men egentligen är jag inte en person som gillar vaniljglass bäst. Jag föredrar faktiskt glass med mer smaksättning och godsaker i. Gärna choklad, kolasås, nötter – mums! Snälla ge min inspiration på smaksättningar att testa! Vad är din favoritsmak? Kanske blir det just den jag testar nästa gång :)

 

11 svar

  1. Oooooh vad mumsigt det ser ut! Nu har jag inte provat ännu, men funderar på om glass smaksatt med rabarber-kompott kan vara nåt? Man får dra ner på glass sötning då antar jag.

  2. Tänker att man kan smaksätta med jordnötssmör och hackad mörk choklad eller pecannötter med kolaswirl. Koka grädde på låg värme LÄNGE och tillsätt sukrin gold så får du en kolasås. Borde bli jättegod att tillsätta i glassen :)

  3. Hej
    Tusen tack för all inspiration man får av dig. Jag undrar vart man kan köpa dom fiffiga glasskålarna i rostfritt som du har i ditt recept ”Riktig gräddglass utan vitt socker”?

    Med vänlig hälsning, Kattarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *