3 In Personligt

Ska man ta kosttillskott av d-vitamin?

Jag tänkte ägna ett antal inlägg åt att berätta lite mer om mina tankar kring kosttillskott, vilka som kan vara bra att ta, varför och så vidare. Det blir en liten inläggs-serie helt enkelt på temat kosttillskott under de närmsta veckorna. Jag tänkte utgå från de kosttillskott som jag äter dagligen och förklara varför och förhoppningsvis göra dig lite klokare i kosttillskotts-djungeln och ge dig råd och tips om vad som kan passa dig.

kosttillskott

Dela gärna vidare det här inlägget i t ex Facebook om du har vänner och bekanta som skulle vara intresserade/nyfikna på detta, eller som du kanske tycker borde intressera sig ;) Du delar lätt mina inlägg genom att använda symbolerna som kommer längst ner efter inlägget.

Jag äter de här kosttillskotten dagligen:

 • d-vitamin
 • omega 3
 • zink
 • magnesium
 • BCAA
 • Glycin

Vill vara tydlig med att det här är kosttillskott som jag köpt själv och min tanke är alltså inte att på nåt sätt göra reklam för särskilda tillskott eller märken. Allt jag skriver i de här inlägget är 100% mina egna personliga åsikter.

D-vitamin blir först ut i serien och jag berättar mer om just d-vitamin en bit ner, men först – behöver man äta kosttillskott om man äter en hyfsat bra kost i övrig och är frisk? Hade du frågat mig för ett år sen så hade jag sagt nej. Då tänkte jag så att en person som jag som är frisk, äter mycket grönt och undviker halvfabrikat rimligen borde få i mig allt jag behöver från maten och att tillskott var nåt som jag upplevde som onaturligt och inget som kroppen egentligen behövde. 

Som du kanske förstår av min lista här ovanför så har jag ändrat mig. Och även om jag tänker annorlunda idag så är kosttillskott inget du behöver äta. Du kommer högst troligen inte att ramla ner död knall och fall för att du äter kosttillskott. Det är inte heller säkert att du kommer att leva längre osv. Du kommer troligen inte att bli sjuk för att du inte äter kosttillskott. Men räcker det? Att inte bli sjuk? Nej, känner jag personligen. Mitt mål eller önskan är inte bara att hålla mig frisk eller osjuk. Jag vill må så bra som jag vara kan och vara pigg, glad och ha energi i vardagen. För mig räcker det inte att ”bara” hålla mig frisk utan jag vill optimera min hälsa och må så bra jag bara kan. Det är anledningen till att jag äter kosttillskott.

Vad är grejen med d-vitamin?

D-vitamin är ett vitamin som vi får i oss när solen lyser på vår hud. Problemet för oss som bor här i Sverige är att detta bara händer ett par månader (om vi har tur) under året och bara mitt på dagen när solen lyser som mest. Om vi har en riktigt solig sommar som vi njuter av med sol och bad så kan vi fylla våra förråd av d-vitamin så att det räcker i ca 2-3 månader. Sen är lagret tomt och så står vi där i mörka kalla november med tomma lager. Tror vi alla kan skriva under att vi inte alltid känner oss som piggast där och då i november eller hur? Allt har så klart inte med d-vitamin att göra men mer än man tror. Men allt fler rapporter och studier visar att de flesta av oss svenskar lider av brist på vitamin d

D-vitamin sticker ut bland andra vitaminer och genom maten vi äter så får vi i oss ytterst lite. Vi behöver solen för att tanka våra lager. D-vitamin är ett steroidhormon, precis som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitamin är avgörande för våra celler i kroppen och deras funktion. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt. Vi kan även enbart få d-vitamin från solen då den står minst i 45 graders vinkel, dvs när vår skugga är kortare än vår kropp. Är skuggan lång så är solen verkningslös vad gäller d-vitamin.

Så här skriver Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) om just d-vitamin:

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Kostdoktorn listar en lång lista med hälsofördelar med d-vitamin och om du är nyfiken på mer så klicka på länken ovanför. 

D-vitamin är ett relativt billigt tillskott och jag märkte märkbar skillnad i mina energinivåer redan efter en vecka då jag började ta det som tillskott. Denna vinter har jag inte alls varit så där hängig och trött som jag alltid brukar vara på vintern. Kom också ihåg att sommaren 2015 var ju inte den soligaste, i alla fall inte här på västkusten.

dvitamin

Även båda mina barn, 2 och 6 år, får tillskott av d-vitamin. Jag tänker att barn nog behöver tillskottet ännu mer än vad vi vuxna gör för om somrarna så smörjer vi ju in dem (solskydd gör att d-vitamin inte bildas, utan huden måste vara ”ren” för att vi ska fylla lagren) och skyddar dem så gott det går från solen. Därför känns det extra viktigt att få i dem tillskott av d-vitamin året runt. 

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det innebär att det behövs någon form av fett för att kroppen ska kunna ta upp det. Varianten som jag använder kommer i oljeform och jag tar 5 droppar i vattenglaset varje morgon. Jag köper mitt d-vitamin här och återigen, det är ett personligt tips från mig och jag får ingen ersättning för detta. 

Om du som jag är en sån där person som känner dig trött och hängig och lätt känner dig deppig när det är som mörkast, kallast och blötast så kan jag rekommendera dig att testa d-vitamin. Jag märke som sagt snabbt att jag mådde mycket bättre och var märkbart piggare och gladare. Kan ju även kännas tryggt att veta att d-vitamin är säkert på så sätt att det är svårt att få i sig för mycket och även om man solar mycket om somrarna och åker på solsemester så är det ingen fara att dagligen ta tillskott enligt anvisningarna. 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Ska man ta tillskott av omega-3 och i så fall varför? |
  7 mars, 2016 at 12:31

  […] jag ägna åt omega-3 och blir ytterligare en del i min serie om kosttillskott. Tidigare inlägg om d-vitamin och glycin samt amino-syror kommer du till genom att klicka på länkarna. Omega-3 är en […]

 • Reply
  Behöver du ta ett extra tillskott av zink? |
  10 mars, 2016 at 11:13

  […] D-vitamin […]

 • Reply
  Behöver man ta magnesium som tillskott? |
  21 mars, 2016 at 09:32

  […] D-vitamin […]

 • Leave a Reply