Jag minns från min barndom hur pappa brukade steka plättar på potatismos när vi hade över. Det var en av mina absoluta favoriter. Häromdagen fick jag tanken att testa att steka egna fast denna gång på sötpotatis. Det visade sig att smaken av sötpotatis blev en höjdare tillsammans med salta bitar av bacon.

Vad är sötpotatis och vad är skillnaden mot vanlig potatis?

Sötpotatis är trots sitt namn faktiskt inte släkt med vanlig vit potatis. Det är i själva verket en ört. Den vita potatisen har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren och bara för att sötpotatis är bra så betyder inte det att vit potatis är dålig. Jag har själv haft alldeles för lätt för att tänka kring mat som svart eller vitt, bra eller dåligt. Det blir så fel. Mat är inte svart eller vit. Det beror på. Om du, som jag hade, en tendens att tänka kring mat som bra eller dålig, så är mitt råd att tänka ett steg till. Såna tankar skapar lätt stress och onödiga förbud och restriktioner.

Sötpotatis innehåller jättemycket näring och har ett högt fiberinnehåll. Ett mycket bra val av kolhydrater alltså. Jag har under det senaste året fått en mycket mer nyanserad bild av kolhydrater. Kolhydrater är inte samma. Dra inte alla över en kant. Kolhydrater från vitt bröd eller sötade flingor kan du gärna lämna därhän men bara för att de är sämre val av kolhydrater betyder inte det att alla kolhydrater är dåliga. Det är som att säga att fettet i avokado är dåligt bara för att processat transfett är dåligt. Det går helt enkelt inte ihop. Om du är en person som är aktiv, tränar och rör på dig och inte har problem med insulinresistens eller sockerberoende, så är kolhydrater inget att undvika.

Sötpotatistplättar med bacon och persilja – sött möter salt

Till receptet då. Jag gjorde ett gäng med plättar i början av veckan som vi sedan har ätit av hela familjen. Barnen som i vanliga fall är skeptiska mot sin mammas ”konstiga” mat gillar faktiskt sötpotatis och även Henrik visade sig gilla dem så mycket att han åt upp de allra flesta. Blev jättebesviken när jag kom hem igår och såg fram emot de sista sötpotatisplättarna som fanns i kylen för att upptäcka att de hade Henrik redan ätit upp. Men tolkar det som gott betyg på receptet.

sötpotatis plättar bacon paleo

sötpotatis plättar bacon paleo

Sötpotatisplättar med bacon och persilja, 4 port

  • 2 sötpotatisar
  • 4 ägg
  • 1 msk husk
  • 1 liten gul lök
  • 1 paket bacon (svenskt, gärna eko)
  • färsk persilja
  • smör eller kokosolja

Hacka löken fint och skär eller klipp bacon i bitar. Fräs i en panna till baconet är genomstekt och löken glansig. Ställ åt sidan.

Skala och riv östpotatisen grovt på ett rivjärn. Blanda den rivna potatisen men uppvispat ägg och husk. Ha sedan i lök och bacon. Hacka den färska persiljan och blanda ner. Peppra. (Salta behövs inte för baconet är salt nog) Låt smeten stå och svälla i några minuter.

Ha i smör eller kokosolja i en stekpanna. Forma plättar av potatisröran och stek på båda sidor tills gyllenbruna. Sötpotatis bränner lätt så var lite försiktig. Håll gärna de färdiga plättarna varma i ugnen medan du steker klart.

Servera gärna med kyckling, en stor fräsch sallad och en god kall sås.

clean eating by annika