22 In Personligt

Varför jag dricker äppelcidervinäger varje dag

banner annonslänk bodystore

Jag har under året skapat en ny morgonrutin som är att jag dricker ett glas med äppelcidervinäger utspätt i vatten. Varje kväll så häller jag upp vatten i en glasstillbringare på ca 0,5 liter. Sedan skuvar jag på ett lock och låter den stå framme över natten. På morgonen häller jag sedan i lite vinäger (1-2 matskedar). (Att dricka iskallt vatten på morgonen funkar inte med min mage och man ska aldrig ta ljumt eller varmt vatten ur kranen för då får man med sig gifter och metallavlagringar från rören.) Sedan går jag och sippar på mitt vatten under morgonen innan dagens första kaffe och frukost.

Dagens inlägg tänkte jag ägna åt just äppelcidervinäger och dels berätta vad det är och dels varför jag använder det och hur det har påverkat mitt mående på ett positivt sätt. Jag dricker det på morgonen men ibland även senare på dagen och jag häller gärna lite äppelcidervinäger över min sallad som en vinägrett.

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger får man genom att låta äpplejuice jäsa, eller fermentera. Antingen så använder man pressad äpplejuice eller så äpplen skurna i bitar som får jäsa i en sockerlösning.

Innan äpplena har bildat vinäger så bildas cider. Det är ett försteg till vinäger. Äppelcider och äppelcidervinäger görs alltså på mer eller mindre samma sätt men för att få vinäger låter man processen fortgå längre. Alkolholen omvandlas då till ättikssyra. När halten vinäger mäts till 5-6 %, då är äppelcidervinägern klar.

Att dricka äppelcidervinäger dagligen har många positiva hälsoeffeter och jag har själv märkt av flera som jag berättar mer om längre ner. Men bara för att något är bra betyder inte att mer är bättre. Du ska inte börja dricka för mycket äppelcidervinäger bara för att en matsked eller två är bra. Det kan bli som en förgiftning för kroppen om du får i dig för mycket. Precis som med vatten och egentligen allt annat här i livet. Jag började med ett par teskedar för att vänja mig och har sedan trappat upp till att idag dricka 1-2 matskedar. Det känns lagom för mig.

äppelcidervinäger viktminskning hälsa

Hur jag har märkt av äppelcidervinägerns positiva effekter

Jag har märkt av många hälsofördelar sedan jag börjat dricka äppelcidervinäger på morgonen. Bland annat ger min mage tumme upp åt min nya morgonrutin och även sötsuget har minskat rejält. En positiv effekt av plattare/lugnare mage och minskat sötsug är att kläderna sitter skönare också. Så jag kommer definitivt att fortsätta med min morgon-cocktail.

Jag har berättat många gånger om min känsliga mage och hur den har något av en egen bestämt personlighet som inte gillar när den inte får som den vill. Min mage reagerar direkt på fel kost eller för mycket stress till exempel. Just äppelcidervinäger har visat sig vara något som magen ger tumme upp. Det har blivit betydligt lugnare sedan jag började med min morgondrink. Jag har läst att det har att göra med att vinägern stimulerar magen att utsöndra magsyra och att det hjälper matsmältningen.  En vanlig anledning till magproblem är nämligen just för lite magsyra i magen. Tänk då hur kontraproduktvit det är att ta medicin som omeprazol mot magproblem. Sådana läkemedel skrivs ofta ut för magproblem och har just en dämpande effekt på magsyra.

Äppelcidervinäger sänker också blodsockerutsöndringen och det har jag verkligt märkt av de dagar då jag äter lite mer kolhydrater. 80 % av tiden så äter jag strikt lågkolhydratkost vilket i sig gör att blodsockret hålls stabilt. Men efter tuffare träningspass och på helgen så äter jag lite mer kolhydrater och är mer liberal. Tidigare kunde jag verkligen känna att det påverkade mitt blodsocker. Jag märkte inte av höjningen utan snarare sänkningen som blir resultatet när kroppen skickat ut insulin för att få bort blodsockret från blodet och in i cellerna. Det är då jag annars bli så kallat “hangry” (hungry + angry), dvs så där sur och grinig och hur man liksom inte fungerar som människa förrän man fått mat i sig och fått upp blodsockret lite. Du som äter lchf vet att det aldrig händer när man äter lchf och det är ju just pga det stabilia blodsockret.

Andra positiva effekter med äppelcidervinäger

Sedan jag började med min morgondrink så har jag som sagt upplevt en lugnare mage och stabildare blodsocker. Andra positiva effekter som brukar lyftas fram med just äppelcidervinäger är:

 • viktminskning
 • sänkt kolesterol
 • utrensande/detox-effekt
 • tar bort dålig andedräkt
 • naturlig blekning av tänder

Ekologisk äppelcidervinäger från Kung Markatta

Min favorit är Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger. Alla produkter från Kung Markatta som jag har testat, har hållit en mycket hög kvalitet. Jag gillar också att den säljs i en stor flaska på 750 ml så att den räcker ett tag. Kung Markattas vinäger hettas inte heller upp eller pastöriseras. Det gör att de hälsosamma ensymerna bevaras och överlever. Det är anledningen till att det kan se lite grumligt ut på botten av flaskan om den stått stilla ett tag.

äppelcidervinäger viktminskning hälsa

Har du testat att dricka äppelcidervinäger? Upplevde du några positiva effekter? Dela gärna med dig i kommentararena. Eller har du andra morgonrutiner som fungerar bra för dig? Dela gärna så får både jag och de andra som läser inspiration och bra tips.

clean eating by annika

 

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  Emelie
  26 juni, 2017 at 07:42

  Jag har äppelcider vinäger hemma men den har stått i skåpet ganska länge.. Minst 1 år.. Går det att använda ändå?
  /Emelie

  • Reply
   admin
   28 juni, 2017 at 06:52

   Kolla datum på den. Tror inte att det måste stå kallt. Ev är den känslig för direkt solljus.

 • Reply
  Daniels mamma
  30 juni, 2017 at 12:27

  Ja det där gamla ”tricket” kanske man skulle ta och damma av igen! Det drack vi för 15 år sedan för vikterna skull!
  Efter att jag läst boken ”Låt bönor förändra ditt liv” som jag blev helt såld på,så började jag lägga till bönor,svart ris o bönpasta i min kost. Jag drack även potatismjöl på morgonen och åt surkål på kvällen. Min mage ballade ur direkt!!!! Jag tog ju i lite för mkt som vanligt…men jag ville så gärna att det skulle funka. En månad stod jag ut med gaserna och den spända buken. Nu har jag lagt ner det sen en vecka tillbaka och idag skippade jag även potatismjölet. Min mage behöver reparera sig. Länge känns det som. Fick tips på ”smarta diabetikers” Facebooksida att borsta magen med Kefir och Äppelcidervinäger innan jag testa med lite bönor igen. Tror jag ska göra det men utan att lägga till bönorna igen?

 • Reply
  HeidiT
  8 augusti, 2017 at 12:03

  Hur mycket ska man dricka varje dag av äppelcidervinäger?

  • Reply
   admin
   9 augusti, 2017 at 06:49

   Börja med någon tesked och sedan kan du trappa upp efter vilken smak du gillar. Vissa gillar någon matsked per 0,5 l vatten men jag personligen tycker att det blir för starkt att dricka. Häller hellre lite över salladen i så fall.

 • Reply
  Vea
  20 april, 2018 at 19:55

  Det hjälper mot urinvägsinfektion. Alltid!

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:09

   Ja surt är ju alltid bra mot det :)

 • Reply
  Peter
  19 augusti, 2018 at 00:50

  Ett tillägg du kanske bör göra är att sura livsmedel med ph under 5 fräter på tänderna. För just tändernas räkning är INTE äppelcidervinäger bra långsiktigt och borstar du tänderna inom en timme efter att du haft det i munnen så riskerar du att öka på korrosionen ytterligare. Det finns flera andra sådana livsmedel som man bör vara lite försiktig med. Googla gärna på de studier som finns och som styrker detta eller de artiklar som tandläkare har skrivit om problem med vår tandhälsa.

 • Reply
  Roma
  25 september, 2018 at 13:27

  Är den bra om man har magsaftsreflux?

  • Reply
   admin
   9 oktober, 2018 at 09:30

   Jag har inte så insatt i det tyvärr. Rådfråga läkare.

 • Reply
  Alexander Lindquist
  15 juli, 2020 at 23:27

  Köp Bragg äppelcidervinäger originalet från usa med the mother finns på bodystore.com

 • Reply
  Anna L
  20 augusti, 2020 at 07:00

  Bragg är bäst finns på bodystore

 • Reply
  Erika
  12 oktober, 2020 at 20:04

  Måste den drickas kall? Försvinner effekten om man tar den som te? Alltså blandar med kokvatten?

  • Reply
   admin
   17 november, 2020 at 10:55

   Hej Erika!

   Det går absolut att dricka den varm :)

 • Reply
  Jen
  12 oktober, 2020 at 23:57

  Dricker 3-4 glas äppelcidervinäger/ vatten då jag alltid har halsbränna (dålig matsmältning)
  Inne på första dagen och wow! Halsbrännan är borta och jag unnade mig tom lite chips idag och ändå noll bränna.
  Kommer fortsätta dricka sen men kommer då att ta en tesked till ett glas innan varje måltid.
  Äntligen kanske jag kan vara människa igen

 • Reply
  Åsa
  14 oktober, 2020 at 09:06

  Har druckit ÄCV med ”modern” nu 1 månad. Magen är såå lugn och upplever magen plattare som du också nämner.
  Du nämner dock inget om att ”modern” i vinägern måste vara kvar för att den ska ha den positiva effekten. En vanlig pastöriserad vinäger har ingen effekt som jag har förstått det.

  • Reply
   admin
   17 november, 2020 at 10:53

   Så fantastiskt att höra Åsa! Vad det för magproblemen som du började med ÄCV?

   • Reply
    Elisabeth Duivens
    3 januari, 2021 at 22:39

    Använder ÄCV i finskuren vitkål samt olivolja, masserar genom att krama kålen ca 10 minuter. Superbra bas i salladen varje dag.

    • Reply
     admin
     30 januari, 2021 at 16:22

     Mums!

 • Reply
  Anders
  18 februari, 2021 at 01:33

  Hej, jag dricker oxå Äpplecidervinäger med moder så man får skaka den lite innan.
  Det sär med att bleka tänderna funkar kanske bra men syran fräter på emaljen så man kan få känsliga illande tänder med tiden ;)
  Jag tar en matsked innan huvudmåltid ock en på kvällen.

 • Reply
  Jonna
  18 mars, 2021 at 22:06

  Vad tror du om äppelcider i tablettform?

  • Reply
   admin
   15 april, 2021 at 21:22

   Det har jag aldrig sett faktiskt.

  Leave a Reply