2 In Äggbaserat

CROQUE MONSIEUR – VARM MACKA UTAN BRÖD

Har du hört talas om croque monsieur nån gång? Du har garanterat ätit det flera gånger men kanske inte var medveten om att du åt nåt som hade ett sånt fancy namn som croque monsier. Det är nämligen ett finare ord för varm macka med skinka och ost. Använd det nästa gång till imponera med fancy matlagning ;)

Ni som följer mig vet att jag ofta pratar om att hitta nya favoriter. Det menar jag är avgörande för att forma en ny livsstil för att behålla sina resultat efter till exempel en viktnedgång. Det funkar inte att gå igenom livet och hela tiden känna att man missunnar sig och saknar den där maten som gjorde en överviktig eller sjuk. Man kommer garanterat förr eller senare trilla dit igen och då är risken mycket stor för att man snart är tillbaka på ruta ett innan man vet ordet av. Så nä, för att behålla resultat och nya goda vanor så måste man tänka om. Hitta nya goda saker, som maträtter till exempel, som ger glädje och njutning.

Här är en av mina ”nya” favoriter. Varma mackor – vem gillar inte det liksom? Men varken min mage eller mina fettceller gillar det vita brödet (eller ja, fettcellerna älskar det men jag gillar inte fettcellernas reaktion så ska jag säga ;)) så har jag hittat mig en ny favorit. Receptet hittade jag från början hos underbara Åse på 56kilo som för övrigt har en helt fantastiskt recept-skatt på sin blogg. Man skulle kunna säga att det är som en kombo av toast och creps. Jättegott är det i alla fall :)

Varm macka? Blandning av toast och creps - jättegott!

Varm macka? Blandning av toast och creps – jättegott!

Jag brukar alltid försöka ha ett gång med kesoplättar i frysen som jag bara kan ta fram och då går det jättesnabbt att få ihop en sån här macka. Annars tar det så klart lite längre tid om du ska steka plättarna först också. Jag hade lite currymajonäs över i kylen som jag hade i min macka men annars är lite dijon också riktigt gott.

Croque Monsieur, 1 port

 • 1 ägg
 • 50 gr keso
 • 1 tsk fiberhusk
 • salt
 • smör eller kokosolja till stekning
 • 2 skivor ost
 • skivad tomat
 • 2 skivor skinka
 • ev dijonsenap eller currymajonäs som i mitt fall

Mixa ihop ägg, keso, husk och salt. Klicka ut och stek på ganska låg värme i några minuter tills de har fin färg på båda sidor. Innan du tar upp dem så lägger du på fyllningen och låter ligga kvar en stund i pannan. Då hinner osten och det andra bli så där gott varmt och smälta lite. Servera direkt och ät gärna med lite extra grönsaker som färsk spenat.

Per portion (utan tillbehör) enligt CLEAN28: 1 röda poäng, 1 blå poäng (öka på blå om du använder majonäs)

croquemonsieur med currymajonäs

Innan jag går så vill jag uppmana er att gå in på facebook och följa och like’a Clean Eating by Annika (facebook.com/cleaneatingbyannika) för det kommer att hända en del där under den närmsta tiden. Jag kommer bland annat att regelbundet och mer ofta börja dela fler recept och annat men jag kommer även att börja besvara frågor från er där. Jag kommer inför en slags frågestund där jag ber er skicka in alla frågor ni funderingar kring kring mat, hälsa, viktnedgång, vad ni vill och så kommer jag att besvara dem där så att alla kan ta del av svaren. Man kan så klart ställa sina frågor anonymt. Men gå in och följ mig där så att du inte missar det. 

Ni hittar mig även på instragram @cleaneatingbyannika och på pinterest där jag heter cleaneatingbyan.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Camilla
  26 maj, 2016 at 07:45

  Det här var faktiskt en favorit hos mig för länge sen men jag hade glömt bort den!
  Nu vet jag vad jag ska njuta av för helgfrukost!
  Bra tips att kunna frysa in dem också :-)

  • Reply
   admin
   27 maj, 2016 at 12:29

   Kul :)

  Leave a Reply